Visszatekintés 2020-ra
Dátum:

2020 egy roppant nehéz év volt a befektetés kezelőknek, de amint a lenti táblázatban láthatjuk, néhányan így is remek hozamokat hoztak. Sőt, végül mindössze három alap maradt 10%-ot meghaladó mínuszban a figyelt alapok közül.

A bitcoin szárnyalásának köszönhetően a svájci bitcoin trendkövető alap ismét három számjegyű pozitív hozamot hozott 2019 után 2020-ban is. Fontos azt is látni, hogy ha az utolsó negyedévet – amikor a bitcoin árfolyama exponenciálisan emelkedő pályára állt – megelőezően már 42%-os hozamot ért el szeptember végéig, tehát az év végi őrület nélkül is ez az alap állna a dobogó legfelső fokán.

A többi – hagyományos piacokon tevékenykedő – alap számára november jelentette a fordulópontot. A novemberi amerikai elnökválasztást megelező részvény- és kötvénypiaci visszaesést kihasználva számos alap vásárolt be, ami az év utolsó két hónapjában nagyon kifizetődő volt. Például a szeptemberben még 32%-os mínuszban álló amerikai long/short részvény alap novemberben 27%-ot keresett, de a CLO, L/S Credit és az Aegon Alfa is tetemes mínuszból húzta magát vissza az év végi hajrában.

A novemberi kilövés felfelé a részvénypiacokon azonban volt, akinek fájdalmas volt. A korábban csúcsformában lévő global macro alap közel 25%-ot veszített november folyamán, és bár decemberben ebből valamit vissza tudott hozni, végül “csak” 25%-ot hozott 2020-ban, holott szeptember végén még közel 70%-os volt a hozama. Ez a 25%-os éves hozam egyébként megfelel a hosszú távú átlaghozamának, vagyis mondhatjuk, hogy várható volt a korrekció.

Érdekes az is, hogy a 2020 februárját túlélő opció kiíró stratégiák nagyon jól szerepeltek tavaly, pedig ez az év volt a legrosszabb, ami velük történhetett. Az egyik alap november végéig (a decemberi hozamot még nem kaptam meg) közel 25%-ot keresett, a másik 7% feletti hozamot ért el, míg a legrosszabb ilyen alap a listánkon is kevesebb, mint 5%-os bukóval úszta meg ezt a számukra rettenetes évet.

A lenti listáról az én kedvenc alapom egyébként még mindig a long/short volatilitás alap, ami a legegyenletesebben keresett majdnem 20%-ot a tavalyi év folyamán. Nem hiába írtam róla korábban a válságálló alapokról szóló cikkben is.