Könyvajánló - Könyvek a tőzsdéről

Íme néhány tőzsdéről szóló könyv, amit mindenképpen érdemes elolvasni. Sajnos többségük csak angolul érhető el.

Justin Mamis az egyik legkiválóbb spekuláns, aki az elmúlt több mint fél évszázad alatt hatalmas tapasztalatra és sikerre tett szert. Írásai többször jelentek meg a Wall Street Journalban és a Barron'sben, és számos alkalommal szerepelt a CNBC tévécsatornán. De valójában nem ez számít, hanem az, hogy amit leírt a könyveiben, az működik. Bennük van minden alapvető technikai tudás, amire egy sikeres tőzsdésnek szüksége van. Ráadásul ez olyan tudás, ami ugyanúgy működött 50 évvel ezelőtt, mint ma, és ugyanúgy hasznosítható lesz 50 év múlva is. Az író a kereslet és kínálat szempontjából közelíti meg a tőzsdét, azaz technikai szemléletű, de érdekes módon alig található ezekben a könyvekben olyan, amit egy szokványos technikai elemzésről szóló könyvben olvashatnánk.

Három híres könyvének címe: How To Buy, When To Sell, The Nature of Risk. Magyarul nem jelentek meg, pedig alapművek a spekuláns világ számára. Amazontól megrendelhetők a képekre kattintva.

Jesse Livermore a valaha élt legsikeresebb spekuláns. A gazdasági világválság alatt állítólag több mint 100 millió dollárt keresett, ami mai értéken a 20 milliárd dollárt is megközelítené. Ekkora nyereséget ilyen rövid idő alatt valószínűleg ember nem ért még el rajta kívül. Tudni kell azonban azt is róla, hogy pénzét több alkalommal is teljesen elveszítette. Egy ilyen alkalommal írta meg How to Trade in Stocks c. könyvét is, hogy pénzhez jusson, azonban a könyv akkor nem aratott nagy sikert. Livermore könyvében beszámol izgalmas életútjáról, hatalmas sikereiről és bukásairól. Izgalmas és tanulságos olvasmány minden tőzsdével foglalkozó olvasó számára.

Magyarul nem jelent meg. Amazontól megrendelés a képre kattintva lehetséges.

Nicolas Darvas egy magyar származású profi táncos volt, aki szinte véletlenül került kapcsolatba a tőzsdével, mégis hatalmas sikerre tett szert egyszerű kereskedési módszerével. Érdekes olvasmány arról, hogyan lehet bárkiből sikeres tőzsdés néhány egyszerű szabályt követve. A könyv címe: Hogyan nyertem 2 millió dollárt a tőzsdén? (How I Made $2,000,000 In The Stock Market).

Megjelent magyarul (Bookline) és angolul (Amazon.com) is.

André Kostolanyról, a híres magyar származású spekulánsról valószínűleg sokan hallottak már. Könyvei szellemesek és tanulságosak. A legtöbb információt és kézzel fogható tanácsot "A pénz és a tőzsde csodavilága" c. könyvében találhatjuk.

Sajnos ezt a könyvet már régóta nem adták ki, így antikváriumokban, pl. a Bookline-on érdemes keresni. A "Több mint pénz és mohó vágy" illetve a "Mérlegen a jövő" még mindig kapható, és ezekből is sokat lehet tanulni.

    

Könyvek a fundamentális elemzés területéről

Ha valaki a fundamentális elemzés alapművét keresi, az Benjamin Graham vaskos "Az Intelligens Befektető" c. könyvét vegye meg, ami Warren Buffett szerint a legjobb könyv, amit valaha a befektetésekről írtak. Ez a fundamentális elemzés Bibliája! A fundamentális elemzés világában jó olvasmány még Peter Lynchtől a "Sikerrel a tőzsdén" és Robert G. Hagstromtól a "Warren Buffet módszer". Peter Lynch az Egyesült Államok egyik legnagyobb befektetési alapjának, a Fidelity Magellan Fund-nak volt portfolió menedzsere 1977-től 1990-ig, ez időszak alatt évi átlagos 29%-os telejsítményt ért el. Warren Buffett-et, a világ egyik leggazdagabb emberét pedig nem kell bemutatni, az ő módszeréről szól a harmadik könyv.