Zöld gondolatok

A tőzsdét illetve a spekulációt sokan kritizálják, mivel a tőzsdei folyamatok, sokszor a valós gazdasági folyamatokat túlreagálva vagy azoktól akár teljesen függetlenül, súlyos hatással bírnak a reálgazdaságra és a hétköznapi életre. A spekuláció legszembetűnőbb hatása a mindennapokra természetesen nem a tőzsdén, hanem a devizapiacon keresztül érvényesül, hiszen a devizaárfolyamok közvetlen hatással bírnak az importon keresztül a fogyasztói árakra illetve a turizmusra. Azonban már mindenki számára világos az is, hogy a tőzsdei árfolyamok is befolyásolhatják a mindennapokat, hiszen az állami és nyugdíjpénztári befektetéseken keresztül a világ lakosságának egy jelentős része függ a tőzsdei árfolyamoktól. Továbbá, ha tőzsdén jegyzett cégnél dolgozunk, amire jó esélyünk van (esetleg az anyavállalaton keresztül), akkor a tőzsdei árfolyamok a munkahelyi környezetünket, bérezésünket és akár elbocsátásunkat is befolyásolja.

Azonban nem csak egyéni, hanem szó szerint globális problémákhoz is vezet a spekuláció, és most ne a közelmúltban látott pénzügyi krízisre gondoljunk, hanem egy annál is súlyosabb ökológiai válságra. A befektetők számára ugyanis a legfontosabb mérőszám egy részvény esetében a növekedési ütem, méghozzá a megállás nélküli, folyamatos növekedés. Azonban ne felejtsük el, hogy ez a folyamatos növekedés, amit a befektetők elvárnak a cégektől, milyen iszonyú mértékben káros a környezet és a társadalom számára. A növekvő nyereség ugyanis - szinte kivétel nélkül - a következőket feltételezi: leépítések (költségcsökkentés, technológiai fejlesztés címszóval), fogyasztói társadalom tüzelése (bevételnövelés, marketingköltések "okos felhasználása"), alacsonyan fejlett régiók kihasználása (költségcsökkentés címen), egyre több nyersanyag-felhasználás (bányászat, vízhasználat, energia-felhasználás, stb. növekedése), egyre több hulladék, direkt környezetkárosítás (víz, levegő, talaj). Bár vannak kivételek, valljuk be, a cégek közel 99 százaléka az eredmény növelésével a Föld és annak lakóinak tönkretételén dolgozik.

H i r d e t é s

Természetesen a fentiekkel szinte senki sem foglalkozik, hiszen mindenki pénzt akar keresni, és amíg nem jön minden héten egy Katrina-hurrikán, és nem sivatagosodik el egész Európa Londonig és az amerikai kontinens New Yorkig, nem is fog ezzel senki sem foglalkozni. Amivel foglalkoznak viszont a vállalatok, hogy egyes fejlett országokbeli kormányzati kezdeményezéseknek köszönhetően a zöld beruházásokból is lehet profitálni. Bár többnyire ennek (illetve néhány meggyőződésből cselekvő vállalatvezetőnek) köszönhetően látható némi javulás, a globális folyamatokon ez mit sem változtatott, és sajnos várhatóan nem is fog.

A befektetések terén három olyan kezdeményezést lehet látni, ami valamiféle választ akar nyújtani a fent említett problémákra. A fenntartható növekedést (sustainable growth) megcélzó stratégiák olyan vállalatokba fektetnek, akik tesznek valamit a növekedés fenntarthatóságának megvalósítása érdekében. Az etikus (ethical investments) illetve a szociálisan felelős befektetések (social responsible investing) pedig kizárják többek között a dohány- és szerencsejáték-ipart, valamint a fegyvergyártókat. Néhány esetben a nyugati demokráciák által anti-demokratikusnak ítélt országokba való befektetést is megtiltják ezek a stratégiák. Valljuk be, ez a hozzáállás meg sem közelíti a kívánt fellépést vagy szűrőrendszert a befektetések terén, azaz ezek a befektetési formák sem kínálnak befektetési lehetőséget olyan vállalatokba, melyek hozzáadott értéke felülmúlná vagy akár csak megközelítené az általuk okozott kár mértékét. Hiszen egy társadalmi és ökológiai szempontból felelős befektetés eleve kizárná azokat a vállalatokat, amelyek Latin-Amerikában vagy Ázsiában rabszolgamunkával közel egyenértékű munkát végeztetnek, vagy a társadalom számára felesleges termékeket állítanak elő.

Igen, talán létezik egy maroknyi cég a világ tőzsdéin, aki a profitszerzéssel egyenértékűnek tartja a fenti problémák megoldását, azonban nagyban ezt még senkinek sem sikerült megvalósítania. Talán lehetetlen is, de az is lehet, hogy csak rosszul álltunk idáig hozzá. Egy biztos, előbb vagy utóbb, kényszerből vagy anélkül, ez meg fog változni.

Vissza az oktató anyagokhoz