CHARTBOOK - Visszatekintő chart gyűjtemény

Ezen az oldalon a múlt kiemelt eseményeire adott tőzsdei reakciókat mutatjuk be. A friss árfolyamokat mutató chartok a Grafikonok oldalon találhatók.

Magyar országgyűlési választások

A fenti ábrán azt láthatjuk, hogy az elmúlt négy magyar országgyűlési választás előtt és után 50 nappal hogyan alakult a BUX index árfolyama. A választási utáni napot tekintjük száznak. A két függőleges vonal a választások két fordulóját jelöli.

Sell in May, Go Away

A "Sell in May, Go Away" mondás egy érdekes kérdést vet fel. Vajon tényleg igaz-e, hogy májustól októberig rosszabbul teljesít a tőzsde, mint novembertől áprilisig. A kérdésre a válasz a fenti ábra alapján egyértelműen igen. Az S&P500 index 1950-től 2010 májusáig valóban jellemzően lényegesen többet emelkedett novembertől áprilisig, mint májustól októberig. Míg a szezonálisan rosszabb időszakok alatt az index értéke 84 százalékot emelkedett, addig a szezonálisan erősebb időszakok alatt az index majdnem négyszeresére nőtt. Ez azt jelenti, hogy májustól októberig nem érdemes a részvénypiacokba fektetni? Egyáltalán nem ezt jelenti, csupán annyit, hogy az elmúlt évtizedekben az amerikai részvénypiac nem ezekben a hónapkban emelkedett számottevő mértékben, és ezért terjedt el ez a mondás.

Iraki háború

S&P 500 index az iraki háború idején

9/11 - Afganisztáni háború

S&P 500 index az afganisztáni háború idején

Öbölháború

S&P 500 index az öbölháború idején

II. világháború

S&P 500 index az II. világháború idején

Történelmi kitekintés

S&P 500 index 1928 és 2011 között

A logaritmikus skálán minden egyforma méretű változás egyforma százalékos változást (és nem pontbeli) jelent. Ez mutatja meg jól, hogy pl. az 1929-1932 közötti esés jóval nagyobb mértékű volt, mint bármely más medvepiac azóta (pontban kifejezve az azt követő esések értelemszerűen nagyobbak voltak).