7. lecke: Tőzsdepszichológia

Ez a lecke csupán a hetedik a sorban, azonban mégis ez az egyik, ha nem a legfontosabb lecke mind közül.

A tőzsdepszichológia háttere

Ha belegondolunk, a tőzsdei árfolyamok sok-sok ember akaratának az összességét tükrözik. Az egyik eladni akar vagy kényszerül, a másik éppen elérkezettnek látja az időt a vásárlásra, stb. A befektetői döntések pedig egyáltalán nem mentesek az emberi tényezőktől, vagyis a pontos számítás mellé az emberi tényező párosul, ami a következő három dologból fakad: félelem, kapzsiság és remény. Sőt nem csak hogy párosul, hanem azt rendszerint felül is múlja. A technikai elemzésnek éppen ezért van létjogosultsága, mert olyan szinteket próbál meghatározni, melyek az emberi tulajdonságokból fakadóan fontosak lehetnek.

A tömeget vizsgálni alapvetően nem nehéz, a pszichológiatudomány pontos képet tud adni az emberi viselkedésről. Azonban a bökkenő az, hogy a tőzsdei kereskedés során mi magunk is részévé válunk a tömegnek, és nem tudunk többé teljesen tisztán látni. A sikeres kereskedői magatartás eléréshez éppen ezért saját természetünk megismerése éppoly elengedhetetlenné válik, mint a tömegé.

H i r d e t é s

Egy tőzsdei ciklus anatómiája

Egy tőzsdei ciklus buktatói valahogy így néznek Justin Mamis terminológiáját és megfigyeléseit használva:

Mamis-ciklus

Justin Mamis könyveit a Könyvajánlóban is megrendelheti.

Ha a kép felső részéről indulunk, az óramutató járásával megegyező irányban, akkor a következő ciklusokat látjuk a Lelkesedés fázisa után, mely a piac csúcsát jelenti.

Értetlenség: A piac vezető papírjai nem mennek új csúcsra, és az emberek értetlenül állnak, mert nem értik, hogy a jó hírek ellenére, miért nem mennek tovább az árfolyamok. Valójában ilyenkor a háttérben már elindultak a nagy eladások, a tömeg utolsó "kitömése". Ebben a fázisban a rövid- és középtávú mozgó átlagok alá kerül az árfolyamok többsége, ami egy enyhe figyelmeztető jelzést ad, hogy nincs minden teljesen rendben. Ez a fázis lehet egy heti bontású grafikonon egy nagy fej-váll alakzat befejezése.

Komoly figyelmeztetés és Pánik: Amikor olyan erővel kezd el esni a piac, mint amikor a víz töri át a gátat. A kiváltó ok általában egy rossz hír, ami mint derült égből villámcsapás éri a befektetők tömegeit. Elesik a hosszútávú mozgó átlag, és egyértelművé válik mindenki számára, hogy megváltozott a piac, amiért mindenki eladásokba kezd. Sőt a végén pánikszerű eladásokat látunk, amikor bárki bármilyen áron hajlandó eladni bármit a még további esésektől félve. Ez a szakasz az esés legintenzívebb szakasza, és az esés nagy része is ebben a fázisban történik meg, ezért jelöltük pirossal az ábrán.

Elfordulás: Egy hatalmas esés után a pánikot követően valószínűleg kicsit visszapattan a piac, de hamarosan újabb eladások következnek, és elfogadott nézetté válik, hogy a piac nem fog emelkedni. Azonban a piac már nem esik újabb mélypontra, egy duplaaljat vagy egy fordított fej-váll formációt vagy ahhoz hasonlót látunk.

Aggódás: Tovább jönnek a rossz hírek a piacra, de már nem látunk újabb mélypontokat, sőt egyes szektorok és részvények relatív erőről tanúskodnak, és elindulnak felfelé a rossz környezet ellenére. A tömeg és a tömegmédia azonban továbbra is meg van győződve arról, hogy tovább fognak esni az árfolyamok. Az árfolyamok azonban néhány kevésbé látható, de nagy vételnek köszönhetően nem esnek tovább.

Elutasítás és Tagadás: Mivel az előző fázisokban mindenki eladott már félelmében és aggodalmában, nem kellenek nagy vételek ahhoz, hogy az árfolyam hirtelen elkezdjen száguldani. Ez az emelkedés legintenzívebb szakasza. A többség azonban továbbra is csupán az esés korrekciójának tartja az emelkedést, mivel még mindig rossz híreket látni. Azonban nem jönnek be eladók, és a shortosok elkezdik visszavenni részvényeiket, ami gyors és nagymértékű emelkedésekhez vezet.

Bizalom visszatérése: A hatalmas emelkedést látva mindenki belátja, hogy visszatért a bikapiac, de azt nem tudják, hogy a mozgás nagy részéről már lemaradtak. Megjelennek az első jó hírek, és mindenki nyugodt szívvel fektet be, és az árfolyamok valóban tovább emelkednek.

Nagy korrekció megvétele: A bikapiac azonban már más tulajdonságokat visel, mint az elutasítás és tagadás fázisában. Nagyobb korrekciókat látni az árfolyamban, sőt legalább egy olyan korrekció történik, ami a hosszútávú mozgó átlag megtesztelését jelenti. A piac azonban megy tovább, igaz lassabban.

Lelkesedés: S végül eljön az idő, amikor mindenki beszáll a piacba, mert már nem az eséstől, hanem a lemaradástól tart. A piac új csúcsra megy ki, és a forgalom is igen nagy, mivel megjelennek az első komoly eladók. Aztán egyszer csak már nem megy új csúcsra a piac, és inkább oldalazásba vált, és minden kezdődik elölről.

A legszebb az egészben az, hogy minden egyes tőzsdei ciklus pontosan ennek a forgatókönyvnek megfelelően játszódik le immár évszázadok óta.

Teljesen talán sosem tudjuk magunkat kivonni a tömegpszichózis alól, de néhány egyszerű szabályt könnyen elsajátíthatunk.

  • A tömegmédia híreit okosan értelmezzük! Ha a nem gazdasági irányultságú média is a tőzsdével foglalkozik, akkor elég valószínű, hogy valamelyik pirossal jelölt szakasz végén vagyunk.
  • Ne a hírekre, hanem a hírekre adott reakcióra figyeljünk! Ha rossz hírekre emelkedik az árfolyam, az pozitív jelzés. Ha pedig jó hírekre esik az árfolyam, akkor azt figyelmeztetésnek tekintsük.
  • Figyeljük meg, a lakosság hány százaléka tőzsdézik! A nagy részvételi arány jele lehet a túlzott médiaérdeklődés a tőzsdével szemben vagy az ismerősi kör szokatlanul nagy érdeklődése a tőzsde iránt. Ezen kívül felmérések is készülnek különböző országokban a lakosság vagy az intézményi befektetői kör optimizmusáról/pesszimizmusáról. Hangulat indikátorokat a Trading menü alatt a Hangulatmérő menüpontban találhat.

További hasznos tanácsokat a tőzsde pszichológiájával kapcsolatban a 10 jó tanácsban olvashat.

Előző leckeKövetkező lecke

Vissza az oktató anyagokhoz