2. lecke: Mi szükséges a tőzsdei kereskedéshez?

Gyakorlati oldalról megközelítve a tőzsdén való kereskedéshez egy brókercégnél kell számlát nyitni, és azon pénzt elhelyezni. A tőzsdén ugyanis csak az ún. tőzsdetagok kereskedhetnek, mindenki más csak rajtuk keresztül adhat megbízást. A brókercég választásának szempontjairól bővebben itt olvashat.

Azonban a számlanyitáson túlmenően van még három dolog, amire mindenképpen szükségünk van a sikeres kereskedéshez, pontosabban az elsőhöz kell a második kettő:

1. Tudás - tudni, hogy mit miért teszünk. Nevezhetjük ezt stratégiának, szabályrendszernek, gondolkodásmódnak, a lényeg, hogy valamiféle tudatosság vezéreljen minket. Ezt az alapvető tudást valamelyest meg lehet tanulni könyvekből, még inkább más tapasztalt kereskedőktől, de leginkább saját tapasztalatból. Ahogyan Jesse Livemore, minden idők leghíresebb spekulánsa is mondta: „Only the game can teach you the game”, vagyis csak a piac taníthat meg minket a játékszabályokra. A könyvekre és a mások tanácsaira azért lehet szükség, hogy ne kövessünk el szarvashibákat az elején, és ne veszítsük el minden pénzünket az első héten vagy az első hónapokban. Néhány könyv ára elenyésző ahhoz képest, amit brókeri jutalékként kifizetünk, vagy amit elveszíthetünk első kapkodó üzleteink során.

>>>>Tovább a Könyvajánlóhoz<<<<

A kellő tudás megszerzéséhez azonban időre és pénzre is szükségünk van.

H i r d e t é s

2. Idő - türelem. Bárki bármit is mond, nem leszünk azonnal sikeresek a tőzsdén. Idő kell ugyanis ahhoz, hogy "remegő kezű zöldfülűből" tapasztalt kereskedő váljon belőlünk. El lehet kezdeni persze különféle kereskedési stratégiákat használni, amelyeket mások fejlesztettek ki, és lehet, hogy azonnal pénzt fogunk keresni, de a) egy kezdő sosem tudja úgy végrehajtani a stratégiákat, ahogy kéne, pontosan a tapasztalat hiánya miatt, b) sosem tudhatjuk, hogy ezek a stratégiák meddig fognak működni. Időt kell szánnunk a tőzsde és saját magunk figyelésére, hogy kiismerjük mindkettőt.

3. Pénz - tanulópénz. Az indulótőkén túlmenően ugyanis mindenképpen számolnunk kell a legfájóbbal, az elkerülhetetlen kezdeti veszteségekkel, a tanulópénzzel. A legtöbbet ugyanis saját hibáinkból fogunk tanulni. A tanulópénz minimálisra szorításához az tanácsolható, hogy tájékozódjunk először másoktól vagy könyvekből, és egy ideig pénz nélkül figyeljük a tőzsdei mozgásokat. Bár az igazság az, hogy a feltett pénz nélküli figyelésből nem sokat tudunk tanulni, mert észre fogjuk venni, hogy ahogy 1 forintunk is függ a tőzsdétől, teljesen megváltozik majd a tőzsdéről alktott véeményünk. A tőzsdén befektetett tőkével kapcsolatban még két fontos figyelmeztetés: 1. Csak olyan pénzzel kezdjünk el tőzsdézni, amit nélkülözni tudunk! 2. Soha ne tőzsdézzünk kölcsönvett pénzből!

Előző leckeKövetkező lecke

Vissza az oktató anyagokhoz