10 JÓ TANÁCS TŐZSDÉN KERESKEDŐKNEK

1) Kerüljük a tippeket és a nyüzsgő brókercégeket!

Ne tegyük ki magunkat mások érzelmi kitöréseinek, kerüljük a brókercégeket vagy olyan helyeket, ahol más tőzsdésekkel találkozhatunk kereskedési időben. Rossz hatással lesznek ránk, és rossz döntéseket fogunk hozni. Jó döntéseket csak nyugodt légkörben lehet hozni. Tuti tippeket pedig ritkán kap az ember, és azt sem brókercégeknél. Erről szól többek között Nicolas Darvas példája is, könyve megrendelhető itt is.

Tovább a könyvajánlóhoz

2) Csak néhány dologra koncentráljunk, a zajt pedig szűrjük ki!

Nem kell figyelni hírek, adatok, elemzések százait. A tőzsde ennél sokkal egyszerűbb, a profik is csak néhány dologra figyelnek, a többit figyelmen kívül hagyják. Tanuljuk meg, mi az a néhány dolog, amire figyelnünk kell.

3) Maradjunk mindig az egyszerű elveknél!

Valami minél bonyolultabb, annál kevésbé valószínű, hogy működni fog. Az egyszerű dolgok sokszor talán pont azért működnek, mert sokan túl egyszerűnek találják. Ha pedig rátaláltunk valamire, ami működik, ne változtassunk rajta addig, amíg működik. Ragaszkodjunk hozzá, amíg meg nem bizonyosodtunk a felől, hogy érvényét vesztette.

H i r d e t é s

4) Csak akkor nyissunk pozíciót, ha már megerősítést kaptunk a piactól!

Soha ne nyissunk meg egy üzletet azért, mert azt gondoljuk, hogy a vételi (eladási) jelzés majd megjön később. A vételi (eladási) jelzés azért vételi (eladási) jelzés, mert ott kell venni (eladni), és nem előtte. Jesse Livermore így ír erről: "My losses have taught me that I must not begin to advance until I am sure I shall not have to retreat. But if I cannot advance I do not move at all." A valaha élt legsikeresebb spekuláns saját bevallása szerint ezért vesztette el többször is teljes vagyonát, mert türelmetlen volt, és nem várta meg a piac jelzését.

Jesse Livermore könyveit megrendelheti itt.

5) Mindig korlátozzuk veszteségeinket!

Fontos, hogy minden egyes üzlet esetében meghatározzunk egy bizonyos szintet, aminél tovább nem engedjük a veszteségeket nagyobbra nőni, ezt nevezzük stop-loss szintnek.

H i r d e t é s

6) Csak akkor szálljunk ki egy pozícióból, ha erre jelzést kapunk!

Az is fontos, hogy a profitot engedni kell nőni, amíg jelzést nem kapunk arra, hogy megfordul a trend. Soha ne zárjunk egy pozíciót csak azért, mert mondjuk emelkedett 10%-ot, vagy akármennyit az árfolyam. Zárni csak akkor szabad, ha jelzést kaptunk arra, hogy az árfolyammozgás megfordult, vagy kiderül, hogy tévedtünk (lásd stop-loss).

7) Ne hígítsunk!

Ez az egyik legfontosabb szabály. Ha a piac elindul a másik irányba, mint amire számítottunk, ne vegyünk rá még lejjebb, vagy ne adjunk rá még feljebb (ez a hígítás vagy leátlagolás). Ha a piac a másik irányba indult el, akkor az azt jelenti, hogy nem volt igazunk. Erre van a stop-loss, hogy ha nem volt igazunk, a veszteségeink ne nőjenek az égig. Néha persze utólag úgy tűnik, jobb lett volna ráhígítani, de ez veszélyes szokáshoz vezethet. Ne küldjünk veszteséges pozícióra még több pénzt. Tartsuk meg a pénzünket a következő üzletre inkább, lehetőségek mindig adódnak újra és újra.

8) Minden trade külön trade!

A múlt nem befolyásolhatja a jelenlegi döntéseinket. Ha például vettünk OTP-t, amit utána veszteséggel adtunk el, és pár nap múlva megint úgy tűnik, hogy OTP-t kell venni, vegyük meg, akár magasabban is, mint ahol először vettük. Minden üzlet külön üzlet. Nem számít, hogy ugyanazt a részvényt korábban egy másik üzletben hol adtuk vagy hol vettük. Akkor az volt a helyzet, és most más a helyzet. Függetlenül kezeljünk minden egyes ötletet vagy üzletet.

9) Soha ne válasszunk nagy tőkeáttételt, sőt, ha lehet, kerüljük!

A tőkeáttétel a kezdők nagy csábítása; több pénzzel játszani, mint amennyink van. Mindig ésszerűen válasszuk meg a tőkeáttétel nagyságát, sőt ha lehet, kerüljük. Túlzott kockázatvállaláshoz vezet, és túl korai bukáshoz.

10) Időről időre vizsgáljuk felül kereskedési tevékenységünket!

Akár működik a stratégiánk, akár nem, álljunk meg egy pillanatra, és gondoljuk végig a következőket. Ha nem tudok sikeres lenni, mi lehet a hiba? Rossz a stratégia, amit használok? Nem vettem észre, hogy megváltozott a piac? Pszichológiai csapdákba estem? Rosszul kezeltem a kockázatokat? (5., 9. pont) Vagy ha alapvetően jól sikerültek az utóbbi tradek, vajon csak szerencsém volt, vagy tudatosan jól csináltam mindent? Érdemes néha kielemezni magunkat, és ha van javítanivaló, márpedig általában van, koncentráljuk a hibáink kijavítására.

Vissza az oktató anyagokhoz