Volatilitás (Volatility)

Röviden

Egy befektetés kockázatának mérőszáma. A volatilitás a várható vagy múltbeli hozamok változékonyságát jelenti.

Bővebben

A volatilitás a tőzsde világában az árfolyamok (egészen pontosan a hozamok, pl. napi hozamok) változékonyságát jelenti. Ha egy részvény például minden nap 1 százalékot emelkedik, a volatilitása kicsi, de ugyanígy ha napi 1 százalékot veszít az értékéből, akkor is ugyanolyan kicsi a volatilitása. Ha viszont egyik nap felfelé, a másik nap lefelé mozdul el, a volatilitása már nagyobb. Azaz a volatilitás alapvetően nem a mozgás irányára, hanem változékonyáságára utal.

Különbséget kell tennünk azonban a múltbeli mért (számolt) és a jövőbeni várható volatilitás között. A múltbeli volatilitás alapvetően az árfolyam "szeszélyességét" mutatja, bár igaz, hogy az aktuális trend állapotáról is árulkodhat. Az alacsony volatilitás azt jelzi, hogy a trend stabil, a megnövekedő volatilitás pedig a trend törékenyéségét jelzi, vagyis akár trendfordulót vetíthet előre.

A jövőre vonatkozó volatilitás, amellyel a leggyakrabban találkozhatunk az újságcikkekben, az egyes részvények vagy részvényindexek határidős vagy opciós ügyleteiből számított, a piaci szereplők által várt volatilitása. Erre konkrét példa a VIX index, mely az amerikai S&P500 indexre vonatkozó várt volatilitást jelzi. A tapasztalat azt mutatja, hogy a lefelé irányuló mozgások rendszerint hevesebbek, vagyis ugyanannyi idő alatt nagyobbat esnek az árfolyamok, mint amennyit emelkednek emelkedő szakaszokban. Éppen ezért a VIX emelkedése általában az árfolyamok esését vetíti előre, a csökkenése pedig az árfolyam emelkedését, azonban láttunk már arra is példát, hogy a piac egyre növekvő VIX index mellett szárnyalt tovább, mint pl. 1997 és 2000 között.

A VIX index aktuális árfolyamát a Hangulatmutatók oldalon találja meg.

Kapcsolódó szócikkek:
Tőzsdei trendek

Vissza a lexikonhoz