Valós érték (fair value, intrinsic value)

Röviden

Az az érték, amit elméletben egy befektetés (pl. részvény) ér a fundamentális elemzés (azaz a befektetés reálgazdasági körülményeit figyelembe vevő elemzés) alapján.

Bővebben

A valós érték a fundamentális elemzés alapköve. A fundamentális elemzés alapvetéáse ugyanis, hogy kiszámítható minden befektetési eszköz (leggyakrabban részvény) valós értéke, mely az eszköz jövőbeni kifizetésein alapszik. Vagyis egy részvény értéke a vállalat várható nyereségével, várható beruházásainak, eszközeinek, stb. értékével egyenlő. Ezért a jövőben megtermelt nyereséget vagy a vállalat számára elérhető készpénz-áramlást (FCFF), illetve az osztalékot próbálja előrejelezni a vállalatot és annak piacát elemezve. A fundamentális elemzők a vállalat pénzügyi kimutatásait, a menedzsment előrejelzéseit és a cég termékeinek piacát elemzik. Az elemzési módszerekről bővebben Oktató anyag 3. leckéjében olvashat.

A valós érték kiszámítására sok módszer létezik, a legegyszerűbb a jövőben kifizetendő osztalék mai értékét veszi (jelenérték számítás), a legbonyolultabb a vállalat számára elérhető készpénz-áramlást (FCFF) jelzi előre és azt diszkontálja mai értékre.

A valós (vagy belső) érték számítás atyjai, Benjamin Graham és David L. Dodd, vaskos Security Analysis c. könyvükben írják le a számítás minden fortélyát.

Kapcsolódó szócikkek:
Discounted Cash Flow (DCF) elemzés
FCFF
Fundamentális elemzés
Jelenérték számítás

Vissza a lexikonhoz