Unit-linked termékek

Befektetéshez kötött életbiztosítás. A biztosítók népszerű terméke, mely egy életbiztosítást és egy befektetési lehetőséget kombinál egy termékben. Létezik egyszeri díjas és rendszeres (pl. havi) befizetést igénylő változata is. A befizetett összeg(ek) egy eszközalapba (ezek olyanok, mint a befektetési alapok, csak a biztosítóknál eszközalapoknak hívják őket) kerül(nek), majd a futamidő végén az elért hozammal együtt (a költségek levonása után) felvehetővé válik. A futamidő alatt pedig életbiztosítással is rendelkezik a befizető.

A unit-linked termékek nagy előnye, hogy adókedvezmény jár a befizetésekre, továbbá hogy rendszeres takarékoskodásra ösztönzik a befektetőket, azonban hátrányuk a meglehetősen magas költségszint.

Korábban további vonzerejük abban rejlett, hogy olyan egzotikus vagy a hazai befektető számára szokatlan piacokhoz biztosított hozzáférést, amihez másképp nem vagy csak nehezen lehetett hozzáférni. Azonban a 2000-es évek közepe óta ez már nem igaz, mivel a legtöbb befektetési alapkezelő az anaycégének köszönhetően kiszélesítette palettáját.

Kapcsolódó szócikkek:
Befektetési alap

Vissza a lexikonhoz