Tőkeáttétel (Leverage)

Röviden

A tőkeáttétel a rendelkezésre álló tőkénknél nagyobb pozíciók felvételét jelenti, aminek a következménye a nyereség vagy a veszteség felnagyítása.

Bővebben

A tőkeáttétel a rendelkezésre álló tőkénknél nagyobb pozíciók felvételét jelenti. Ez alapvetően daytrade, azaz napon belüli ügyleteknél, illetve határidős és más származtaott ügyleteknél érhető el, mivel ezekben az esetekben az üzletkötés pillanatában nem kell kifizetni a teljes vétel- vagy eladási árat.

Mivel a daytrade ügyletek napon belül lezárásra kerülnek, tőzsdei elszámolás pedig csak a nap végén történik, a számlán lévő tőkénknél magasabb összeggel is nyithatunk pozíciót. A kockázatok elkerülése érdekében a tőkeáttétel mértékét azonban korlátozzák a brókercégek, hogy a nap végén lezárt pozíció esetleges veszteségét az ügyfél fedezni tudja.

Például ha ötszörös a maximálisan felvehető tőkeáttétel, akkor ötször annyi részvényt vehetünk, mint amennyit egyébként tudnánk. Más szóval 20%-ot kell letennünk 100% megvásárlásához. Ez pedig azt is jelenti, hogy ha ötszörös tőkeáttétellel vásároltunk részvényeket, amik 20%-ot esnek, az összes pénzünket elveszítjük, hiszen 1% elmozdulás 5%-ot jelent számunkra, a 20% esés pedig 100%-ot.

A határidős ügyletek esetén szintén nem kell a teljes vetél- vagy eladási árat kifizetnünk, hanem alapletétet és változó letétet kell szolgáltatnunk, ami minden nap végén fedezi az esetleges veszteségeket. Az opciós üzleteknél pedig opciós díjat kell csak fizetnünk, ami szintén jelentős tőkeáttételt tesz lehetővé.

Kapcsolódó szócikkek:
Alapletét (Initial margin)
Daytrade
Határidős ügylet
Származtatott ügylet
Változó letét (Variation margin)

Vissza a lexikonhoz