Stop-loss

A stop-loss megbízás a veszteség korlátozására szolgál, ezért a kockázatkezelés szempontjából óriási jelentősége van. A stop megbízás tulajdonképpen a limitáras megbízás fordítottja, ami akkor aktiválódik, ha az árfolyam elér egy előre meghatározott szintet. Egy stop-loss vételi megbízás akkor teljesül, ha az árfolyam emelkedve elér egy bizonyos szintet, a stop-loss eladási megbízás pedig akkor teljesül, ha az árfolyam esés közben elér egy bizonyos szintet.

Példa: Ha 1000 forinton vettünk egy részvényt, 900 forinton adhatunk egy stop-loss (eladási) megbízást, ami csak abban az esetben fog teljesülni, ha az árfolyam 900 forintig leesne. Ezáltal védve vagyunk olyan szempontból, hogy részvényenként maximum 100 forintot bukunk az üzleten.

A stop-loss szintet, ahol a pozíciót le kell zárni a veszteség ellenére is, mindig ésszerűen kell kiválasztani. A stop-loss szoros összefüggésben áll a pozícióméretezéssel is, azaz, hogy mekkora pozíciót érdemes felvállalni. Erről bővebben a Kereskedési stratégiák alapjai c. fejezetben olvashat.

Kapcsolódó szócikkek:
Megbízástípusok

Vissza a lexikonhoz