Short ügylet (rövidre eladás)

Röviden

A short szó a tőzsdei nyelvezetben annyit jelent, hogy árfolyam-esésből profitál.

Bővebben

A short ügylet egy elég érdekes fogalom a pénzügyi világban. Ugyanis azt jelenti, hogy előbb eladunk, és később veszünk. Ez alapvetően úgy történhet, hogy kölcsönveszünk részvényeket másoktól, azt eladjuk, majd később visszavesszük, és visszaadjuk a kölcsönbeadónak. Az ilyen típusú ügyletet rövidre eladásnak (short sale) hívjuk.

Mivel azonban a kölcsönvétel általában nem olcsó, és sok esetben nehézkes a törvényi szabályozás miatt, más módja is létezik az árfolyam-esésre való spekulációnak. Azokban az esetekben, ahol nem kell azonnal teljesítenünk az eladásnál (azaz nem kell a részvényeket, vagy más eszközt átadni/áttranszferálni a vevőnek), mód van arra, hogy eltekintsünk a kölcsönvételtől.

Ilyen ügylet például egy napon belüli üzlet (daytrade), ugyanis az elszámolás mindig csak a nap végén történik meg. Így ha nap végéig visszavesszük, amit eladtunk, nincs szükség az értékpapírok (vagy más eszközök) mozgatására. Napon belül tehát minden további nélkül lehet "shortolni".

Ilyen továbbá minden olyan üzlet, aminek a teljesítése (tehát amikor a vevő kézhez kell, hogy kapja, amit megvett) a jövőben történik meg. Ide tartoznak a származékos üzletek (határidős, opciós és swap ügyletek). Ha most megállapodik két fél, hogy 3 hónap múlva az egyik elad a másiknak 1000 db OTP-t 6000 forintos árfolyamon, akkor az eladónak három hónapja van arra, hogy beszerezze az 1000 db OTP-t. Az eladó short pozícióban van, hiszen ő akkor jár jól, ha az árfolyam esik, és olcsóbban meg tudja venni a részvényeket, mint ahogy eladja majd a vevőnek.

Amikor a "shortosok" nagy számban kezdik el visszavenni korábban eladott részvényeiket, akkor short-zárásokról (short covering) beszélünk. Ez előfordulhat úgy is, hogy az árfolyamok sokat estek, és be akarják zsebelni profitjukat, vagy úgy is, hogy az árfolyamok emelkedni kezdenek, és a további veszteségektől tartva pánikszerűen zárják pozícióikat (ezt "short squeeze"-nek hívjuk. Általában egy short sueeze nagyon heves emelkedéssel jár, viszont utánuk már nem jön több vevő.

Szokás a shortosokra rosszakat mondani, mivel az esésre játszanak, azonban érdemes figyelembe venni, hogy egyrészt így válik teljessé a befektetések köre, másrészt pedig egy hosszú esés során a shortosok zárásainak köszönhető, hogy néha emelkedik a piac. Több megoldás is létezik/létezett arra, hogy a shortosok ne tudják lefelé manipulálni a részvényeket. A legdrasztikusabb módszer a short tiltása természetesen, de találtak erre sokkal piacbarátabb megoldást is, az ún. up-tick rule-t, ami azt jelenti, hogy ha valaki short pozíciót akar nyitni, azt csak az éppen aktuális árfolymnál eggyel magasabb lépésközön (tick) teheti meg. (A lépésköz a legkisebb egység, amennyit az árfolyam elmozdulhat, pl. itthon a Magyar Telekom esetében 1 forint, a Richter esetében 10 forint a lépésköz.)

A short ellentéte a long, ami árfolyam-emelkedésre való spekulációt jelent.

Előfordulhat még a long-short kifejezés is befektetések esetén, ami azt jelenti, hogy a befektetés egyaránt profitálhat árfolyam-emelkedésből és -esésből is. A long-short ellentéte a long-only, mely csak az emelkedésre spekulálhat.

Kapcsolódó szócikkek:
Long ügylet, pozíció

Vissza a lexikonhoz