Nyereség (net proftit), EPS, P/E, PEG

A vállalat nyeresége, vagy más néven adózott eredménye egy számviteli fogalom, amit a vállalat eredménykimutatásában találhatunk meg. Nem egyezik meg a vállalat számára felhasználható készpénzmennyiséggel, de a vállalat eredményességének mérőszáma. Az adózott eredményben ugyanis levonásra kerülnek készpénzmozgást nem érintő tételek (amortizáció és értékcsökkenés) is.

A nyereséget elosztva a részvények darabszámával az egy részvényre jutó nyereséget (EPS = Earning Per Share) kapjuk meg.

A vállalat adózott eredményét több mérőszámhoz is fel lehet használni. A nyereségnövekedés, vagyis pontosabban az EPS növekedés (EPS growth) az egyik leggyakrabban emlegetett tényező. A másik a P/E (Price/Earnings) mutató, melyet az árfolyamot az EPS-sel elosztva kapunk meg. Ez uróbbi a relatív értékelési módszer legkedeveltebb mutatószáma. A múltbeli, ismert nyereség alapján számolt mutató a visszamutató (trailing) P/E, a jövőbeli, becsült nyereség alapján számolt mutató pedig az előremutató (forward) P/E. Minél alacsonyabb a P/E, annál olcsóbbnak tekinthető a részvény. Persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy közben milyen ütemben növekszik a cég, hiszen egy magasabb növekedési ütemű vállalat valószínűleg magasabb P/E mellet forog, mint egy alacsony ütemű. A növekedési ütem figyelembe vételére alkották meg a PEG mutatót, melyet a P/E-t elosztva a hosszútávú növekedési ütemmel kapunk meg. Minél alacsonyabb a PEG mutató, annál olcsóbb a részvény.

Bővebben a fundamentális elemzés módszereiről Oktatás menüpont alatt a 3. leckében olvashat.

Alternatív gondolat

A befektetők számára a legfontosabb mérőszám egy részvény esetében a növekedési ütem. Azonban ne felejtsük el, hogy a folyamatos növekedés, amit a befektetők elvárnak a cégektől, milyen iszonyú mértékben káros a környezet és a társadalom számára. A növekvő nyereség ugyanis - szinte kivétel nélkül - a következőket feltételezi: leépítések, fogyasztói társadalom tüzelése, alacsonyan fejlett régiók kihasználása, egyre több nyersanyag-felhasználás (bányászat, vízhasználat, energia-felhasználás, stb.), egyre több hulladék, direkt környezetkárosítás (víz, levegő, talaj). Bár vannak kivételek, a cégek közel 99 százaléka az eredmény növelésével a Föld és annak lakóinak tönkretételén dolgozik.

A fenntartható növekedés (sustainable growth) és etikus (ethical investments) vagy szociálisan felelős befektetések (social responsible investing) bár jó irányú kezdeményezések, tartalmuk meg sem közelíti a kívánt fellépést vagy szűrőrendszert a befektetések terén. Azaz ezek a befektetési formák sem kínálnak befektetési lehetőséget olyan vállalatokba, melyek hozzáadott értéke felülmúlná vagy akár csak megközelítené az általuk okozott kár mértékét.

Kapcsolódó szócikkek:
Fundamentális elemzés
Relatív értékelés

Vissza a lexikonhoz