Összeolvadás (Merger)

Összeolvadásnak nevezzük, amikor két cég közös akaratból erőforrásainak egyesítése végett egyesül.

Egy vállalat többségi részesedésének a megszerzését jelenti, vagyis a részvénytársaság részvényeinek akkora hányadának felvásárlását, ami elegendő ahhoz, hogy a társaság felett a felvásárló átvegye az iránytást (magyarul többséget szerezhet az igazgatótanácsban). Ennek oka általában az, hogy a felvásárolandó vállalat valami olyannak rendekezik, ami a felvásárló számára értékes lehet, pl. piac, ásványkincsek, gyártási kapacitás, tudásbázis, stb.

Az összeolvadás párja a felvásárlás (angolul aquisition), amikor az egyik cég felvásárolja a másikat, és afölött átveszi az iránytást. Míg az összeolvadás után a két cég egyenrangú partner marad, az akvizíció az egyik fél erősebb mivoltát jelzi. A két eljárást együttesen M&A (Mergers and Aquisitions) néven említik, mivel a végső cél mindkét esetben az, hogy két cégből egy legyen. Az M&A terület specialistái a befektetési bankárok, akik a cégeknek tanácsot adnak a folyamat lebonyolítása során.

Az M&A legérdekesebb vetülete a tőzsdéző számára, ha felvásárlás történik, mivel az ajánlatot tevő cég általában az aktuális árfolyamnál magasabb áron tesz ajánlatot (ezt hívjuk prémiumnak), vagyis egy felvásárlási ajánlat hirtelen, nagy mértékű árfolyam-emelkedést idéz elő a felvásárolandó cég részvényeinek árfolyamában. A célpont (target) árfolyama és a felvásárlási ár között az ajánlat után is lehet némi különbség, ami arbitrázsra nyújt lehetőséget (ezt nevezzük M&A arbitrázsnak, bővebben az arbitrázs leírása alatt).

Kapcsolódó szócikkek:
Arbitrázs
Felvásárlás (akvizíció)
Részvény

Vissza a lexikonhoz