Megbízás (Order)

Röviden

Egy brókercégnek adott megbízás valamilyen ügylet végrehajtására.

Bővebben

Egy tőzsdei vételre vagy eladásra vonatkozó megbízás, amit a közvetítő cég (brókercég) hajt végre a tőzsdén.

A folyamat: Az ügyfél megbízást ad, a bróker (üzletkötő) a megbízást felveszi, az ügyfél a megbízást a teljesítés befejezéséig még visszavonhatja, vagy módosíthatja, majd miután a bróker a megbízást teljesíti, az ügyfél felé visszaigazolja.

A megbízásoknak több fajtája is létezik:

Piaci megbízás (Market order) - egy a piacon azonnal, a legjobb áron végrehajtandó megbízás.

Limitáras megbízás (Limit order) - limitáron végrehajtandó megbízás. A limitár a "legrosszabb" ár, amin teljesülhet a megbízás. Pl. ha egy OTP vétel esetében 6500 Ft a limit, akkor a bróker legfeljebb 6500 forinton vásárolhat OTP-t. Ugyanígy eladásnál a limitáron vagy csak afelett adhat el.

Stop megbízás (Stop order) - a limitáras megbízás fordítottja, ami csak akkor aktiválódik, ha az árfolyam elér egy előre meghatározott szintet. Egy stop vételi megbízás akkor teljesül, ha az árfolyam emelkedve elér egy bizonyos szintet, a stop eladási megbízás pedig akkor teljesül, ha az árfolyam esés közben elér egy bizonyos szintet. Stop megbízások lehetnek nyitó és záró megbízások egyaránt. Leggyakrabban stop-loss formájában találkozunk stop megbízásokkal, amikor egy veszteséges üzletet a további esetleges veszteségek felhalmozódásának elkerülése érdekében lezárunk. Pl. ha 1000 forinton vettünk egy részvényt, 900 forinton adhatunk egy stop-loss (eladási) megbízást, ami csak abban az esetben fog teljesülni, ha az árfolyam 900 forintig leesne. Ezáltal védve vagyunk olyan szempontból, hogy maximum 100 forintot bukunk az üzleten. A stop-loss megbízásoknak a kockázatkezelés szempontjából óriási jelentősége van. Azonban stop megbízást nem csak pozíció zárására, hanem nyitására is használhatunk, ebben az esetben stop entry megbízásról beszélünk.

Továbbá léteznek olyan - jellemzően intézmények által alkalmazott - megbízástípusok is, melyekre nincs sem limit- sem stopár, de nem is kell azonnal végrehajtani őket. Pl. egy befektetési alapkezelő 1 millió darab OTP részvényt vesz egész nap (OTD = over the day). Ilyenkor a bróker egész nap venni fogja az OTP részvényeket. Az OTD-hez hasonlóan lehet bármilyen időtávra kikötni a megbízás teljesítését, pl. vegyen 100000 Magyar Telekom részvényt délig, stb.

Egy másik típus, amikor a forgalom arányában ad valaki megbízást, pl. elad 20000 MOL-t a forgalom negyedével. Ilyenkor a bróker a forgalom előrehaladtával dolgozik. A megbízásnak aközben kell teljesülnie, hogy 80000 db részvény megfordul a tőzsdén, hiszen ebben az esetben teszi ki a megbízás a forgalom egynegyedét. Ha a bróker ügyesen hajtotta végre a megbízást, a 20000 db MOL-t a 80000 db részvény átlagárán vagy annál magasabban adta el. Ez arra jó, hogy egy nagyobb megbízás ne éreztesse nagyon hatását a piacon, illetve hogy időben elhúzza a megbízás teljesülését.

Lehet kombinálni is a fenti típusokat, és a legtöbb esetben egy megadott időtartamra kiadott megbízás egyben forgalomarányos is. Ilyenkor a forgalommal súlyozott átlagár (VWAP = Volume Weighted Average Price) a mérvadó. Vagyis eladásnak a VWAP-on vagy afelett, egy vételnek pedig a VWAP-on vagy azalatt kell teljesülnie, ha a bróker jól dolgozik.

A megbízások alapértelmezésben csak aznapra érvényesek, de lehet visszavonásig érvényes (VVÉ vagy GTC = Good Till Cancelled) megbízásokat is adni, melyek ahogy a nevük is sejteti egészen a visszavonásukig érvényesek (bár a tőzsdék előírhatnak egy pl. maximum 30 napos érvényességi időt).

A megbízás jellegéből fakadóan beszélhetünk nyitó és záró megbízásokról. A nyitó megbízás egy pozíció felvételére irányul, a záró megbízás a pozíció lezárására irányul.

Kapcsolódó szócikkek:
Átlagár, VWAP
Brókercég

Vissza a lexikonhoz