MAX index

A MAX indexet 1996-ban a CA IB Értékpapír Rt. alkotta meg a magyar államkötvények (tehát az egy évnél hosszabb hátralevő futamidejű állampapírok) árfolyam-mozágásának tükrözésére. Ma az Államadósság-Kezelő Központ (ÁKK) működteti és teszi közzé napi szinten.

Később a MAX indexből egész indexcsalád nőtt ki, mely a következő indexekből áll: a ZMAX index a 3 hónapnál rövidebb állampapírok, az RMAX index a három hónap és 1 év közötti hátralévő futamidejű állampapírok, a MAX index pedig az 1 évnél hosszabb lejáratú papírok indexe. Az teljes állampapírpiaccot a fedi le.

A befektetési alapok közül a legrövidebb szegmensbe (ZMAX) a likviditási alapok, a közepesbe (RMAX) a pénzpiaci alapok, a MAX index tagjaiba pedig a kötvényalapok fektetnek. A kockázati besorolásuk is ebben a sorrendben növekszik. A kötvényalapokat még tovább bonthatjuk rövid illetve hosszú kötvényalapokra, az első az 1 és 3 év közötti szegmenst, míg az utóbbi a 3 év feletti szegmenst célozza meg. A rövid kötvényalapok benchmarkja ezért általában MAX Composite index, a hosszúaké pedig a MAX index.

Kapcsolódó szócikkek:
Állampapír
Államadósság-kezelő Központ
Befektetési alap

Vissza a lexikonhoz