Likviditás (Liquidity)

A tőzsdén a likviditás fogalma tulajdonképpen a részvény (vagy más pénzügyi eszköz) forgalmát minősíti. A nagy forgalmú részvényeket magas likviditású, az alacsony forgalmú részvényeket alacsony likviditású részvényeknek nevezik.

A likviditás az üzleti életben viszont a fizetőképességet jelenti. A tőzsdével ez úgy kapcsolódik össze, hogy a nagy forgalmú részvényeket könnyebben és gyorsabban lehet eladni (más szóval likvidálni), vagyis a fizetőképességet hamarabb növelik, ezért ezeket likvid részvényeknek nevezték el.

Példa: az OTP egy likvid részvény a hazai tőzsdén, de sokkal kevésbé likvid, mint pl. a Microsoft részvény, mert 100 millió forintnyi OTP részvényt mondjuk 30 perc alatt lehet eladni gond nélkül, 100 millió forintnyi Microsoftot pedig fél perc alatt.

A likviditás mérőszáma piaconként eltérő lehet a piaci szabályozás és a piaci szokások miatt, de a forgalom egy alapvetően jó mérőszám erre. A forgalmon túlmenően azzal is mérhetjük a likviditást, hogy jellemzően mekkora tételek állnak bent a könyvben a vételi és eladási oldalon. Ugyanis például előfordulhat egy eszköz esetében, hogy egy árjegyző folyamatosan hajlandó likviditást bitosítani, azaz a könyben ott áll vevőként és eladóként is, akár nagytételben is, azonban mégsem születik sok kötés az érdeklődés hiányában. Származtatott termékek esetében a forgalom helyett a nyitott kötésállomány a likviditás mérőszáma.

Egy pozíció likvidálása a teljes pozíció azonnali lezárását jelenti.

Kapcsolódó szócikkek:
Likvidálás
Származtatott ügylet

Vissza a lexikonhoz