Jegybank

Röviden

Központi bank.

Bővebben

A központi bank, a monetáris politika fő irányítója (a jegybanki eszköztár felhasználását és manőverezését jegybanki politikának vagy monetáris politikának nevezzük), mely a kétszintű bankrendszer felső szintjén áll (az alsó szinten állnak a kereskedelmi bankok). Adott országtól függhet, hogy milyen feladatokat ruháznak a központi bankra, de jellemzően az árstabilitás fenntartása (más néven az infláció fékentartása) az elsődleges cél, illetve a gazdaságpolitika támogatása. Az infláció fékentartására (árstabilitás) számos eszköze van, de mind a gazdaságban elérhető pénz mennyiségének kontrollására irányul: meghatározza az alapkamatot, pénzpiaci műveleteket végez, meghatározza a kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátját, stb, amivel az egész gazdasági életre hatást gyakorol.

Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az eurózónában az Európai Központi Bank (EKB vagy ECB), az Egyesült Államokban a Federal Reserve Bank (FED), Japánban a BOJ (Bank of Japan) látja el ezt a funkciót.

A jegybank (kormánytól való) függetlensége garantálja, hogy a törvényben meghatározott feladatit látja el elsősorban, és nem a kormány érdekeit szolgálja ki.

Kapcsolódó szócikkek:
Jegybanki alapkamat
Federal Reserve Bank (FED)
Magyar Nemzeti Bank (MNB)
Európai Központi Bank (EKB)
Monetáris lazítás
Monetáris szigorítás

Vissza a lexikonhoz