Hozamgörbe (Yield curve)

A különböző lejáratú, de azonos kibocsátótól származó hitelpapírok hozamát mutató és összekötő görbe. A hozamgörbe szinte minden esetben az állampapírok hozamgörbéjét jelenti.

A normál hozamgörbe egy növekvő függvény, mivel az egyre hosszabb lejáratú kötvények egyre nagyobb kockázati prémiumot tartalmaznak (hosszabb lejáratú kötvények magasabb hozamot fizetnek). Az inverz hozamgörbe egy csökkenő függvény, vagyis a hosszabb lejáratú papírok egyre alacsonyabb hozamot fizetnek. Ez utóbbinak két oka lehet. Vagy magas a jelenlegi inflációs környezet, és az infláció mérséklődésére számítanak a piaci szereplők, vagy recessziót jelezhet előre. A harmadik típusú hozamgörbe, a "flat hozamgörbe", amikor a rövid- és hosszú lejáratú papírok közel azonos hozamot fizetnek.

A hozamgörbe változását sokan figyelik, mint a gazdaság várható változásainak előjelét. Egy normálból kiegyenesedő vagy inverzzé váló görbe rossz előjel. A hozamgörbe kisimulását flattening-nek, meredekebbé válását steepening-nek nevezik a kötvénypiacon.

  

Kapcsolódó szócikkek:
Infláció
Kockázat
Kötvény

Vissza a lexikonhoz