Hedge fund ("fedezeti alap")

Röviden

Magas kockázatú, spekulatív befektetési alap, mely alapvetően eltérő szabályozás alá esik, mint a hagyományos befektetési alap.

Bővebben

A hedge fundokat sokszor fedezeti alapoknak fordítják, mert gyakran ellentétes pozíciókat vesznek fel (vagyis hedgelnek, fedeznek), ami a kockázat csökkentését eredményezné. Valójában azonban ezek a speciális befektetési alapok igen magas kockázatokat vállalnak fel különböző piacokon a legkülönfélébb stratégiákat folytatva, ezért az angol "hedge fund" elnevezés sokkal kevésbé félrevezető a magyar nyelvben.

Hedge fundok befektetési jegyeit alapvetően csak szakmai vagy ún. akkreditált befektetők (megfelelő vagyoni helyzettel és tapasztalattal rendelkező befektetők) vásárolhatják meg, de alapok alapja konstrukción keresztült mára már bárki számára elérhetővé vált ez a szegmens.

A hedge fundok körül rengeteg botrány robbant ki az utóbbi években, a legutolsó a Madoff-ügy volt, ami miatt sokan rosszallóan nézik ezen alapok működését. Tény, hogy a hedge fundokat sokkal kevésbé szabályozzák, és ezt kihasználva a hagyományos befektetési alapoknál jóval magasabb kockázatokat vállalnak fel, azonban a befektetők körének szűkítése elméletben legitimálja működési elveiket. A Madoff-botrány pedig nem a hedge fund struktúra miatt robbant ki, hanem a direkt csalás (Ponzi-séma) miatt.

Kapcsolódó szócikkek:
Akkreditált befektető
Alapok alapja
Befektetési alap
Fedezeti ügylet (Hedging)

Vissza a lexikonhoz