Garantált befektetési alap (Guaranteed Fund)

Röviden

A garantált alap egy olyan befektetési alap, amely lejáratkor (vagy akár a futamidő alatt) a tőke és esetleg azon felül még valamekkora hozam kifizetését garantálja.

Bővebben

A garantált alap egy olyan befektetési alap, amely lejáratkor (vagy akár a futamidő alatt) a tőke és esetleg azon felül még valamekkora hozam kifizetését garantálja.

A mai szabályozás szerint ehhez azonban bankgarancia szükséges, ami igen költséges dolog, ezért az alapkezelők ún. tőkevédett alapokat kínálnak már a garantált alapok helyett. A tőkevédett alapok ugyanúgy a befizetett tőke visszafizetését garantálják, de nem bankgarancia útján, hanem az alap befektetési politikája alapján. Vagyis magyarul olyan módon fektetik be a pénzt, hogy biztosan ne okozzon problémát a tőke visszafizetése. (A garantált alapok természetesen ugyanezt csinálják (csinálták), csak ma már ehhez külön bankgarancia szükséges.)

A befektetés a következőképpen néz ki: a pénz jelentős részét kockázatmentes eszközökbe fektetik, ami a lejáratkor biztosítja a tőke (és megígért hozam) visszafizetését, és csak a fennmaradó kisebb összeget fektetik be kockázatos eszközökbe.

A kockázatos eszközökbe való befektetés eleinte opciók, ma már sokkal inkább swapok útján történik. A kockázatos eszközökre fordítandó arány attól függ értelemszerűen, hogy az alap mekkora részét kell kockázatmentes eszközökbe fektetni (minél magasabb a kockázatmentes hozam, annál kisebb összegre van szükség, vagyis annál több marad a tényleges befektetésre), illetve az alapkezelő mekkora költséget terhel az alapra.

A garantált és tőkevédett alapokról bővebben a Tőkevédett/garantált alapok c. cikkben olvashat.

Kapcsolódó szócikkek:
Befektetési alap
Befektetési politika
Kockázatmentes hozam
Opciók
Tőkevédett alap

Vissza a lexikonhoz