Fundamentális elemzés

Röviden

Olyan részvényelemzési módszer, amely a vállalat "valós értékét" igyekszik meghatározni a vállalat reálgazdasági körülményei alapján.

Bővebben

Olyan részvényelemzési módszer, amely a vállalat "valós értékét" (ezt angolul "fair value"-nek vagy "intrinsic value"-nek is nevezik) igyekszik meghatározni. Abból indul ki, hogy a részvény értéke a vállalat várható nyereségével, várható beruházásainak, eszközeinek, stb. értékével egyenlő. Ezért a jövőben megtermelt nyereséget vagy a vállalat számára elérhető készpénz-mennyiséget (FCFF), illetve az osztalékot próbálja előrejelezni a vállalatot és annak piacát elemezve. A fundamentális elemzők a vállalat pénzügyi kimutatásait, a menedzsment előrejelzéseit és a cég termékeinek piacát elemzik. Az elemzési módszerekről bővebben az Oktató anyag 3. leckéjében olvashat.

A fundamentális elemzés másik eszközcsoportja a relatív (szorzószámos) értékelés.

A fundamentális elemzőkkel szemben a technikai elemzők viszont figyelmen kívül hagyja a részvényeket kibocsátó vállalat elemzését, és teljes egészében a piaci kereslet és kínálat elemezésére támaszkodnak.

Mindkét módszer sok buktatót állít az elemző elé, azonban érdemes tisztázni, hogy a sikeres befektetők között egyaránt találhatunk fundamentális és technikai elemzőket is, vagyis a módszerek megfelelő használatában rejlik a különbség, és nem magukban a módszerekben.

Kapcsolódó szócikkek:
Discounted Cash Flow (DCF) model
Free Cash Flow to Firm (FCFF)
Jelenérték számítás
Osztalék
Relatív (szorzószámos) értékelés
Technikai elemzés
Valós érték

Vissza a lexikonhoz