Fedezeti ügylet (Hedge)

Röviden

A fedezeti ügylet olyan ügylet, amely valamilyen kockázat csökkentésére, szakszóval "fedezésére" irányul.

Bővebben

A fedezeti ügylet olyan ügylet, amely valamilyen kockázat csökkentésére, "fedezésére" irányul.

Például ha egy befektetési alap sok külföldi részvényt tartalmaz, a devizakockázatok fedezésére határidős pozíciókat köt, ezáltal csökkenti, vagy akár meg is szüntetheti a devizaárfolyamok elmozdulásából adódó kockázatot. Egy egészen konkrét példán keresztül bemutatva a következőképpen néz ki. Az alapkezelő 1000 db IBM részvényt vásárol, mivel bízik abban, hogy a részvényárfolyam emelkedni fog. Fél év alatt az árfolyam valóban fel is megy 100 dollárról 120 dollárra, vagyis 20%-ot emelkedik a papír árfolyama dollárban. Azonban sajnálatos módon közben a dollár jelentős mértékben gyengül, tegyük fel, hogy miközben a papír árfolyama 100-ról 120-ra emelkedett, a forint/dollár árfolyam 200 forintról 150-re csökken. Vagyis forintra átszámolva hogyan változott a befektetésünk értéke? Induláskor az 1000 db IBM részvényünk 100 dollárt ért 200 forintos dollár-árfolyamon, azaz 20 millió forintot. A vizsgált időszak végére 120 dollárt ért a részvényünk, de a dollár már csak 150 forintos árfolyamon állt, azaz a befektetésünk értéke 18 millió forintra csökkent. Vagyis hiába emelkedett saját devizájában (jelen esetben dollárban) mérve a befektetésünk értéke, és hiába volt igaza az alapkezelőnek, a devizaárfolyam-változás "elvitte", ellentételezte volna az árfolyamemelkedést.

Ennek elkerülésére azonban az előrelátó alapkezelő fedezeti ügyletet kötött a devizaárfolyam-változás kockázatának kiküszöbölésére, és még az IBM részvények vásárlásával egyidőben dollárt adott el fél éves határidőre a vizsgált időszak elején elérhető piaci árfolyamon, tegyük fel hogy 200 forinton (a valóságban természetesen a határidős ár eltérne az azonnali ártól). Vagyis fél év múlva, amikor az IBM részvényeket értékesítette 120 dolláron, ő 200 forintos dollár árfolyamon válthatta vissza dollárját, ezzel teljes mértékben kiküszöbölve a dollár/forint árfolyam ingadozását.

A fedezeti ügyletek eszközei lehetnek határidős, opciós vagy más származtatott ügyletek. Fedezeti ügyleteket nem csak pénzügyi befektetők használnak természetesen, hanem reálgazdasági szereplők is, akik valamilyen nem kívánatos kockázattól szeretnének megszabadulni, pl. exportőrök, importőrök, akik a példához hasonlóan devizakockázatukat szeretnék csökkenteni.

Kapcsolódó szócikkek:
Határidős ügylet
Opciók
Száramaztatott ügylet

Vissza a lexikonhoz