FCFF (Free Cash Flow to Firm)

Röviden

A cég számára elérhető (rendelkezésre álló) készpénzáramlás.

Bővebben

A Discounted Cash Flow (DCF) elemzés az ún. FCFF (Free Cash Flow to Firm) számból indul ki, vagyis a cég számára elérhető készpénzáramlásból, amiből beruházásokat indíthat, eszközöket vásárolhat, vagy a vevőinek adhat hitelt (fizetési határidőt hosszabbít) stb.

Az FCFF számítása a következő: a társaság működési eredményét (EBIT) megszorozzuk (1-a társaság adókulcsával, pl. 1-20%=80%-kal), ehhez hozzáadjuk az amortizációt, majd levonjuk a tartós eszköz- és a működőtőke-beruházás változás egyenlegét.

Az elemzés során a legnehezebb feladat az, hogy ezt a számot (FCFF) sok évre előre meg kell jósolni, ami igen nagy kockázatot jelent, hiszen az elemző nem számolhat olyan eseményekkel, amik a cég működését valamilyen hirtelen változás miatt (pl. technológiai újítás, recesszió, adóemelés) jelentősen megváltoztatják. Jellemzően a menedzsment által várt vagy ahhoz hasonló növekedési ütemmel számolnak az elemzők, azonban a menedzsment sem számolhat a váratlan eseményekkel, és az sem biztos, hogy minden kockázatról be akarnak számolni a befektetőik számára.

Kapcsolódó szócikkek:
Discounted Cash Flow (DCF) elemzés
Fundamentális elemzés

Vissza a lexikonhoz