Diverzifikáció (Diversification)

Röviden

Kockázatmegosztás.

Bővebben

A kockázatok megosztását több befektetés között diverzifikációnak hívjuk. Egy részvény kockázata nagyobb, mint két részvény kockázata, ugyanis két részvény valószínűleg nem fog teljesen egyforma mértékben elmozdulni egy adott időszak alatt, és az egyik tompítja a másik hatását. Minél több részvényt vásárolunk, annál közelebb kerülünk a piaci kockázathoz, vagyis annál inkább eltörpül az egyedi részvénykockázat. Természetesen az azonos iparágba tartozó részvények korrelációja magas, ezért kevésbé járulnak hozzá a portfolió kockázatának csökkentéséhet. A szakirodalom szerint általában 15-20 részvénynél jutunk el arra szintre, ahol az egyedi részvénykockázatok megszűnnek. Továbbá nem csak egy adott piac részvényei között, hanem nemzetközi részvények között is diverzifikálhatunk, amivel az egyedi részvénypiac kockázatát is megszüntethetjük, vagyis nemzetközi szinten is érdemes diverzifikálni.

Részvény diverzifikáció

A nemzetközi diverzifikáció fontosságára a legjobb példa a japán piac, mely immár több mint 20 éve esik, vagyis egy japán befektető hiába rendelkezett egy jól diverzifikált japán részvényportfolióval, a helyi piac kockázatát nem tudta eliminálni a befektető.

A széleskörű diverzifikációval szemben áll a koncentrált vagy fókuszált portfolió. Ezt az elvet követi Warren Buffett, aki szerint 5-10 befektetésből kell felépíteni egy portfoliót, mivel ennél több céget nem ismerhet jól egy befektető, és a nagyobb fokú diverzifikáció csupán a piaci hozamhoz vezet, vagyis a befektetésnek nincs hozzáadott éréke.

Természetesen a diverzifikáció nem csupán egy adott eszközcsoporton (pl. részvényeken) belül érvényes vagy hasznos, hanem több eszközcsoport között is.

Kapcsolódó szócikkek:
Eszközosztályok
Kockázatok
Részvény

Vissza a lexikonhoz