Discounted Cash Flow (DCF) elemzés

Röviden

Egy befektetés valós értékét kiszámolni igyekvő módszer, mely a befektetés jövőbeni kifizetéseire (cash flow-jára) alapoz.

Bővebben

A Discounted Cash Flow (DCF) elemzés a fundamentális elemzés legtudományosabb és legbonyolultabb elemzési módszere. Az ún. FCFF (Free Cash Flow to Firm) számból indul ki, vagyis a cég számára elérhető készpénzáramlásból. Ezt a számot sok évre előre meg kell jósolni, ami igen nagy kockázatot jelent, hiszen az elemző nem számolhat a váratlan eseményekkel, éppen ezért nagy tapasztalatra (és némi szerencsére) van szükség az elemzői munka során.

Ezután a megbecsült FCFF számok jelenértékét kell kiszámolni a diszkontfaktor segítségével, mely ebben az esetben a vállalat WACC (Weighted Average Cost of Capital) száma.

Az így megkapott jelenértékeket összeadva megkapjuk a cég valós értékét, amit ha elosztunk a részvények darabszámával, egy részvény valós értékéhez jutunk.

Az elemzési módszer rengeteg gyengeponttal rendelkezik, ami a jövőbeni becslésekből származik, azonban ez a módszer méri fel a legreálisabban egy cég valódi értékét.

Az elemzési módszerről bővebben az Oktató anyag 3. leckéjében olvashat.

Kapcsolódó szócikkek:
Diszkontfaktor
FCFF (Free Cash Flow to Firm)
Fundamentális elemzés
Valós érték
WACC (Weighted Average Cost of Capital)

Vissza a lexikonhoz