Grafikon (Chart)

Röviden

Egy befektetési eszköz árfolyam- (és forgalom-) változását bemutató grafikon.

Bővebben

A grafikon egy befektetési eszköz (pl. részvény, kötvény) árfolyamának időbeli változását mutatja. A technikai elemzők ezeket a grafikonokat használják fel elemzésük során.

Egy tőzsdei grafikon lehet egy egyszerű vonal, ami az adott instrumentum (pl. részvény) nap végi záróárát mutatja, de tartalmazhat ennél lényegesen több információt is. A nyitó, záró, minimum és maximum árak egyidejű bemutatására két grafikai megjelenítés terjedt el. Az egyik az oszlopdiagram (bar chart), a másik pedig a gyertyadiagram (candle chart), ami még szemléletesebbé teszi az adott instrumentum árfolyamának vizuális megjelenítését.

Az alábbi ábrán az oszlopdiagram (bar chart) két eleme látható. A függőleges vonal mutatja meg azt a tartományt, a minimumot és a maximumot, amin belül az adott instrumentum mozgott egy adott időtartamon belül (pl. egy nap, egy hét, fél óra, stb.). A balra mutató szár a nyitó, a jobbra mutató szár a záró árat jelöli.

oszlopdiagram

Az alábbi ábrán pedig a gyertyadiagram (candle chart)két eleme látható. A függőleges vonal itt is ugyanúgy mutatja azt a tartományt, a minimumot és a maximumot, amin belül az adott instrumentum mozgott egy adott időtartamon belül (pl. egy nap, egy hét, fél óra, stb.). A nyitó- és záróár viszonyát azonban színnel jelölik. Ha a téglalap világos színű (zöld vagy fehér általában), akkor az alsó vonal a nyitóár, a felső pedig a záró. Ha viszont sötét színű (piros vagy fekete általában), akkor a felső vonal a nyitóár, és az alsó pedig a záró.

gyertyadiagram

Az alábbi ábrán például a német DAX index napi bontású gyertyadiagramját láthatjuk.

DAX példa

A fenti grafikon típusok mellett létezik még a Point&Figure típusú chart is, ami az időt figyelmen kívül hagyva kizárólag az árfolyam változását mutatja be.

Kapcsolódó szócikkek:
Technikai elemzés
Trend

Vissza a lexikonhoz