CFD (Contract for Difference)

Röviden

Egy befektetési eszköz, mely egy másik eszköz árfolyamát követi. Előnye, hogy hatékonyan és olcsón lehet vele kereskedni.

Bővebben

A CFD egy olyan befektetési eszköz, amely egy másik eszköz (mögöttes vagy idegen szóval underlying termék) árfolyamát követi. Tulajdonképpen egy forward (jövőbeli) megállapodás a két fél (eladó és vevő) között, hogy a nyitó és záró ár közötti különbséget a vesztes fél megfizeti a másiknak készpénzben. Pl. egy IBM CFD-t vásárol valaki 250 dolláron, és egy CFD 10 IBM részvénynek felel meg, azaz 2500 dollár értékben vásárolt valamit, ami az IBM részvény árfolyamától függ. Egy hónap múlva lejár a CFD, és az IBM árfolyama 300 dollárra ment fel. A vevő 50 dollárt nyert részvényenként, azaz 500 dollárt a CFD-n.

A CFD-vel való kereskedés tőkeáttételt tesz lehetővé, mivel ez is egy származtatott (határidős) ügylet. Ennek következtében a nagyon magas kockázati kategóriába tartoznak.

A CFD-k népszerűsége a spread-betting cégeknek köszönhető, mivel szinte valamennyi spread-betting cég CFD-n keresztül nyújt elérést a legtöbb eszközhöz. A spread-betting cégek olyan kereskedők, akik a valutaváltókhoz hasonlóan egy eladási és egy vételi árfolyamon kínálnak eladásra illetve megvételre bizonyos befektetési eszközöket, jellemzően CFD-ket. Mivel a CFD egy külön eszköz, amivel kereskednek, a rá ható keresleti és kínálati erők is befolyásolják az árat, aminek következtében a CFD-k árfolyama eltérhet a mögöttes eszköz árfolyamától. A nagy kilengések ellen azonban az arbitrázs lehetősége véd (lásd arbitrázs).

Fontos azt is tudni a CFD-kről, hogy ezek nem biztosítják ugyanazokat a jogokat, mint a mögöttes termékek (pl. egy részvény CFD-vel nem lehet szavazni a közgyűlésen).

A CFD-kről bővebben a CFD előnyei és hátrányai c. cikkben olvashat.

Kapcsolódó szócikkek:
Arbitrázs
Határidős ügylet (Futures, Forward)
Részvény
Spread betting
Származtatott ügylet
Tőkeáttétel

Vissza a lexikonhoz