Könyv szerinti érték (Book value), P/B, P/BV

Röviden

A vállalat saját tőkéje, mely egyenlő a vállalat eszközeinek és kötelezettségeinek a különbségével, vagyis azzal a minmális értékkel, amit a vállalat anélkül is megér, hogy termelne valamit.

Bővebben

Megegyezik a vállalat saját tőkéjével. Ezt az értéket a vállalat mérlegében a saját tőke (Shareholders' Equity) sorában találjuk. A saját tőke értékét elosztva a vállalat részvényeinek számával az egy részvényre jutó könyv szerinti értéket (BVPS = Book Value Per Share) kapjuk meg. Az aktuális részvény árfolyamot az egy részvényre jutó könyv szerinti értékkel elosztva a P/B-t vagy más néven a P/BV-t (Price to Book Value) kapjuk, ami fontos mutatószám lehet különböző cégek (elsősorban bankok) összehasonlításakor.

Minél alacsonyabb egy vállalat P/BV mutatója, annál olcsóbbnak tekinthető. Bővebben az Oktatás menüpont alatt a 3. leckében olvashat erről.

Példa: Ha az OTP egy részvényre jutó könyv szerinti értéke 3000 forint, az árfolyam pedig 4500 forint, a P/BV (4500 / 3000 = ) 1,5 lesz. Ha pedig például az Erste Banknál ugyanez a mutatószám 1,2 mindössze, akkor az Erste Bank ebből a szempontból olcsóbb részvénynek számít, mint az OTP.

Kapcsolódó szócikkek:
Fundamentális elemzés
Relatív értékelés

Vissza a lexikonhoz