Béta

Röviden

Egy befektetési eszköz kockázatának a legelterjedtebb mérőszáma.

Bővebben

A béta fejezi ki egy tőkepiaci eszköz kockázatát egy piaci átlaghoz (indexhez) viszonyítva. Pl. az OTP bétáját kiszámolhatjuk a BUX-hoz képest, de kiszámolhatjuk egy világpiaci átlaghoz (pl. az MSCI World Indexhez) képest is. Általában azonban egy részvény bétáját a helyi piachoz viszonyítva szokás számolni.

Egy részvény bétáját úgy számítjuk ki, hogy a piac (index) és a részvény hozamaira egy regressziós analízist végezve megkapunk egy elsőfokú függvényt, aminek meredeksége a béta. (Ez ugyanaz a béta, amit a WACC-számításhoz használunk.)

A piac bétája 1. Ha egy részvény nagyobb volatilitással rendelkezik, mint a piaci átlag, vagyis kockázatosabb részvény, akkor 1 feletti bétával rendelkezik. Ha egy részvény kisebb volatilitással rendelkezik, mint a piaci átlag, vagyis kevésébé kockázatos részvény, akkor 1 alatti bétával rendelkezik. Ha a piaccal pontosan együtt mozog, akkor bétája 1. Ha egy részvény ellentétes irányban mozog, mint a piac (vagyis piaci emelkedés esetén esik, és piaci esés esetén emelkedik), akkor bétája negatív.

Egy piac is rendelkezik bétával a globális piacokhoz képest.

Kapcsolódó szócikkek:
Kockázat
Volatilitás
WACC (Weighted Average Cost of Capital)

Vissza a lexikonhoz