Budapesti Értéktőzsde (BÉT), angol nevén Budapest Stock Exchange

A Budapest Értéktőzsde jelenleg az egyetlen hazai tőzsde. Fő feladata, hogy az itthon illetve külföldön kibocsátott értékpapírok számára átlátható és biztonságos piacot nyújtson, de a 2005-ös Budapesti Árutőzsdével való egybeolvadást követően árupiaci termékek is forognak a BÉT piacán. Jelenleg 5 szekcióval rendelkeik a BÉT: részvény szekció (részvények, befektetési jegyek, certifikátok, kárpótlási jegyek), hitelpapír szekció (állampapírok, jelzáloglevelek, vállalati kötvények), származékos szekció (határidős és opciós termékek), áru szekció (azonnali, határidős és opciós termékek), szabadpiaci szekció.

A kereskedési szolgáltatásokon túlmenően kibocsátói szolgáltatások, piaci információk nyújtásával és befektetési termékek fejlesztésével foglalkozik még.

A Budapesti Értéktőzsdén forgó papírok mozgását több index is követi. A legnagyobb kapitalizációjú részvények mozgását a BUX index, a kisebb méretű cégek mozgását pedig a BUMIX index reprezentálja.

A tőzsdén a tőzsdetagok rendelkeznek kereskedési joggal, mindenki más csak a befektetési szolgáltatási tevékenységgel feljogosított tőzsdetagokon keresztül léphet be a piacra.

Bővebben a tőzsde működéséről A tőzsde lényege c. cikkben illetve a Mire jó a tőzsde? c. oktatási anyagban olvashat.

A tőzsde honlapja: www.bet.hu

A BÉT rövidítés nem keverendő össze a BET elnevezésű román tőzsdeindexszel, mely a Bukaresti Értéktőzsde hivatalos indexe.

Kapcsolódó szócikkek:
BUX index
Piaci kapitalizáció
Részvény
Tőzsde
Tőzsdetag

Vissza a lexikonhoz