Benchmark (Referencia-index)

Röviden

A benchmark egy befektetés viszonyítási alapja, mércéje. A benchmarkhoz mérten állapíthatjuk meg, hogy az adott befektetés az elvárásokhoz képest jól vagy rosszul teljesített.

Bővebben

A benchmark valamilyen teljesítmény, hozam összehasonlítására szolgál. Jellemzően befektetési alapok, eszközalapok, nyugdíjpénztárak teljesítményének mérésére használják, amikor az alap vagy pénztár hozamát összehasonlítják benchmarkjának hozamával. A benchmarknak éppen ezért egy olyan indexnek kell lennie, ami jól összehasonlítható a befektetés teljesítményével.

Példa: egy hazai részvény alap esetében a BUX index lehet benchmark index, ugyanis egy hazai részvényekbe fektető alapot a BUX indexszel a legkézenfekvőbb összehasonlítani, és megnézni, hogy jobban vagy rosszabbul teljesített-e. Ugyanígy egy amerikai részvény alap esetében az S&P 500 index lehet egy jó benchmark.

Jellemző benchmarkok a hazai alapoknál:

Az alábbi ábrán egy képzeletbeli alap teljesítményét láthatjuk, ahogy hol jobban, hol rosszabbul teljesít benchmarkjához viszonyítva.

A benchmarkkal rendelkező alapok értelemszerűen akkor teljesítenek jól, ha jobb eredményt hoznak, mint benchmarkjuk. Így fordulhat elő az is, hogy ha a benchmark 20 százalékot esett egy adott évben, az alap viszont „csak” 17 százalékot, az alap jó teljesítményt nyújtott a tetemes veszteség ellenére is. A ténylegesen elért hozam (nominális hozam) és a benchmark hozama közötti különbség a relatív hozam. Vagyis -17% - -20% = +3% a relatív hozama a példában szereplő alapnak. (Csupán a teljesség kedvéért jegyezzük meg, hogy a pontos képlet így néz ki: (1 + benchmark hozam) x (1 + relatív hozam) = (1 + nominális hozam))

Érdemes megjegyezni, hogy a benchmarkkal rendelkező befektetési alapok mellett léteznek abszolút hozam stratégiát követő alapok is, melyek célja nem egy benchmark hozam felülmúlása, hanem egy viszonylag magas (inflációt vagy betéti kamatokat meghaladó) hozam elérése minden piaci körülmények között. Míg az előző példában szereplő benchmarkkal rendelkező alap -17%-os hozama kiváló teljesítménynek tekinthető, addig egy abszolút hozamú stratégiát követő alapnál a mínuszos teljesítmény igen rossznak, sőt elfogadhatatlannak tekintendő.

Kapcsolódó szócikkek:
Abszolút hozam
Befektetési alap
Hozamszámítás

Vissza a lexikonhoz