"B" kategóriás részvények (BÉT)

Röviden

A Budapesti Értéktőzsdén a kisebb cégek tartoznak a "B" kategóriába, melyek kevesebb követelménynek felelnek meg, mint az "A" kategóriás cégek. Gyakorlati jelentősége a kategóriáknak igen minimálisnak nevezhető.

Bővebben

A Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) bevezetett részvényeket két kategóriába sorolja a tőzsde: A és B. Az "A" ketegóriába tartozó részvények több követelménynek felelnek meg, mint a "B" kategóriás részvények. Ezek a plusz feltételek a következők: a) a bevezetendő értékpapír-sorozat árfolyamértékének el kell érnie a 2,5 milliárd forintot, b) a minimális közkézhányad előírás 25% vagy legalább 2 milliárd forint árfolyamértékű értékpapír vagy legalább 500 különböző tulajdonos, c) minimum 100 különböző tulajdonos tulajdonában kell állnia a sorozatnak. Bővebben a szabályokról a Budapesti Értéktőzsde honlapján lehet tájékozódni.

További fontos különbség a két kategória között, hogy az "A" ketgóriás részvények a bázisárhoz képest (legutóbbi záróár) ±15%-os sávban mozoghatnak egy kereskedési nap folyamán, míg a "B" kategóriás részvények 20%-os sávban kereskedhetnek.

A Budapesti Értéktőzsdén forgó nagy cégek mindegyikre értelemszerűen az "A" kategóriába tartozik, azonban számos spekulatív vagy más szempontból érdekes cég B kategóriás: pl. BIF, CIG Pannónia, Elmű, Émász, Forrás, Freesoft, KEG, Phylaxia, Plotinus. (2011. augusztusi állapot, tájékoztatás a BÉT honlapján)

Kapcsolódó szócikkek:
"A" kategória
Budapesti Értéktőzsde
Közkézhányad
Részvény

Vissza a lexikonhoz