Arbitrázs (Arbitrage)

Röviden

Olyan lehetőségek kihasználást jelenti a tőkepiacon, amelyek a kockázatmentes hozamhoz képest 1) azonnal és 2) kockázatmentesen nyújtanak magasabb hozamot. Ezek a lehetőségek valamilyen félreárazásból adódnak.

Bővebben

Arbitrázs-lehetőségeknek nevezzük azokat a valamilyen piaci félreárazásból adódó lehetőségeket, amelyek a kockázatmentes hozamhoz képest 1) azonnal és 2) kockázatmentesen nyújtanak magasabb hozamot.

Példa: ha a Lukoil nevű orosz részvény árfolyama 20 dollár a londoni tőzsdén, a moszkvai tőzsdén viszont csak 18 dollár, akkor megéri Moszkvában megvenni a részvényt, és Londonban azonnal eladni, hiszen azonnal, kockázatmentesen 2 dollár részvényenkénti nyereségre lehet szert tenni. Az hogy ugyanaz a részvény két különböző helyen nem egy áron forog, félreárazás (mispricing), és ún. arbitrázs lehetőséget teremt. Ez egy térbeli arbitrázsra példa, de léteznek időbeli vagy több mint két eszközre kiterjedő lehetőségek is.

Arbitrazsőrnek nevezzük azokat a piaci szereplőket, akik a félreárazásból adódó arbitrázs-lehetőségeket kihasználják.

Az előbbi példában azzal, hogy az arbitrazsőrök az orosz piacon elkezdik venni a részvényt, a részvény árfolyama emelkedni fog a moszkvai tőzsdén, és ugyanígy azzal, hogy a londoni piacon elkezdik adni a részvényt, az ottani árfolyam esni kezd. Ez egészen addig zajlik, míg a két árfolyam közötti különbség, és ezzel együtt az arbitrázslehetőség el nem tűnik. Természetesen figyelembe kell venni a költségeket is, így a két ár lehet, hogy végül soha sem fog találkozni, csupán annyira zsugorodik össze a különbség, hogy már ne érje meg "learbitrálni" a különbséget.

Arbitrázs-lehetőségek adódhatnak a következő esetekben:

1. Egy adott értékpapír több piacra is bevezetésre került (mint a fenti példában), és különböző árakon kereskednek vele.

2. Háromszög-arbitrázs: két termék árfolyamából adódik egy harmadik eszköz árfolyama, de a harmadik eszköz árfolyama az elméleti ártól eltérő árfolyamon kereskedik. Pl. a forint/euró árfolyam 225 forint, a dollár/euró árfolyam 1,5 dollár, akkor a forint/dollár árfolyamnak 150 forintnak kell lennie, de a valóságban az árfolyam 155 forint. Ebben az esetben a forint/dollárt adni kell, a másik kettőt pedig venni egyidejűleg.

3. Felvásárlási (M&A - Merger & Acquisition) arbitrázs: Amikor egy vállalat felvásárlási ajánlatot tesz egy másik vállalatra, azt általában egy a piacinál magasabb árfolyamon teszi meg, más néven prémiumot fizet. Általában persze a hír kijötte után szinte azonnal arra a szintre ugrik az árfolyam, ahol az ajánlatot tette a felvásárló cég, de elképzelhető, hogy valamilyen okból (jellemzően bizonytalanság miatt) még egy ideig fennáll az arbitrázs lehetőség.

4. Egy piacon kereskedett eszköz árfolyama más eszközök árfolyamától függ. Pl. egy ETF (tőzsdén kereskedett befektetési alap) árfolyama eltér annak indikatív árfolyamától (az az árfolyam, amit a benne levő eszközök árfolyama indokolna), vagy egy ADR árfolyama eltér a mögöttes részvény árfolyamától, stb.

5. Egy eszköz azonnali és határidős árfolyama közötti különbség nem felel meg az elméleti különbségnek, vagyis a kamattartalom (azaz határidős és azonnali ár közötti különbség) arbitrázs-lehetőséget kínál. A határidős árnak az azonnali ár jövőértékének kell, hogy megfeleljen (lásd jövőérték-számítás a lexikonban). Ha a határidős ár ettől eltér, akkor érdemes az egyik eszközt adni, és a másikat venni, majd lejáratig megtartani, vagy addig, ameddig a két ár közötti különbség nem éri el az elméleti szintet. Pl. ha a BUX index határidős árfolyama az azonnali ár alatt tartózkodik, ami néha előfordult már, érdemes a határidős BUX-ot venni, és az azonnali BUX-ot, azaz a részvényeket shortolni. Ez azonban nehezen megoldható a valóságban, így az ilyen arbitrázs-lehetőségek sokszor kihasználatlanul maradnak.

Egy-egy arbitrázsüzlet technikai megvalósítási lehetőségein túlmenően azonban mindig figyelembe kell venni a tranzakciós és transzfer költségeket, valamint a likviditást (ugyanis elképzelhető, hogy az egyik piacon jóval kisebb a forgalom, mint a másikon).

Kapcsolódó szócikkek:
ADR
Exchange Traded Fund (ETF)
Felvásárlás (akvizíció)
Jövőérték
Részvény

Vissza a lexikonhoz