Évesített/annualizált (Annualized)

Röviden

Az évesített hozamok azt mutatják meg, hogy egyes (nem éves, hanem pl. féléves, vagy több éves) hozamok mekkora éves hozamoknak felelnek meg.

Bővebben

Az évesített hozamok azt mutatják meg, hogy egyes (nem éves, hanem pl. féléves, vagy több éves) hozamok mekkora éves hozamoknak felelnek meg. A hozamokat azért évesítjük, hogy összehasonlíthatóvá tegyük őket. Ez tulajdonképpen a hozamok "közös nevezőre hozása".

Pl. egy fél év alatt elért 5%-os hozam évesítve 10% (2 x 5% = 10%). Vagy egy két éves 21%-os hozam évesítve 10%, mert 1,1 x 1,1 = 1,21 (100 forint 10%-os hozam mellett két év alatt 100 Ft x 1,1 x 1,1 = 121 forintra nő).

Külön képleteket kell használnunk az éven belüli (azaz az egy évnél rövidebb idő alatt elért) hozamok, és az éven túli (az egy évnél hosszabb idő alatt elért) hozamok annualizálására. Éven belüli kamatszámítás esetén a lineáris módszert alkalmazzuk, míg éven túl kamatos kamat, azaz exponenciális számítást végzünk.

Az évesítésnek fontos szerepe van az ügyfél-tájékoztatásban is, pl. befektetések esetében az éven túli hozamokat évesítve kell feltüntetni, de éven belüli hozamokat tilos évesíteni. Erről a BAMOSZ oldalán, vagy más országok esetében a helyi szabályozást tanulmányozva lehet tájékozódni. A teljesítmény-mérés nemzetközileg elfogadott sztenderdje a GIPS (Global Investment Performance Standards).

Kapcsolódó szócikkek:
Hozam

Vissza a lexikonhoz