Alapletét (Initial margin)

Röviden

Az az összeg, amivel mindenképpen rendelkeznünk kell a számlán ahhoz, hogy egy ügyletet megnyithassunk.

Bővebben

Egy tőkeáttételt használó ügylet (pl. futures, daytrade) megnyitásához szükséges letét, mely biztosíték arra, hogy az ügylet zárásakor fizetni tudunk, ha időközben veszteségünk keletkezne a határidős ügyleten. Az alapletét mellett változó letétre is szükség van, amely a piaci árfolyammozgásokból adódó esetleges veszteségek további fedezésére szolgál.

Például ha 100 darab MOL-t szeretnénk vásárolni a határidős piacon, és a MOL árfolyama 20000 forint, nem a teljes összeget, azaz 2 millió forintot kell elhelyeznünk a számlánkon, hanem például csak 400 ezer forint alapletétet, azaz a teljes összeg egyötödét, másképpen megfogalmazva ötszörös tőkeáttételt érhetünk el. Az aktuális alapletét követelményekről a KELER oldalán és a brókercégeknél lehet tájékozódni. (A népszerű spread-betting cégek (pl. Saxxo Bank, GFT UK, stb.) is alapletétet kérnek, de rendszerint kevesebbet, azaz nagyobb tőkeáttételt tesznek lehetővé.)

Az előző példában ötszörös tőkeáttételt tett lehetővé az alapletét-követelmény, ami azt jelenti, hogy 1 százalékos árfolyamváltozás 5 százalékos hozamot hoz nekünk. Ha az árfolyam 1 százalékot emelkedik, azaz 200 forintot (20000 forint egy százaléka), akkor a 100 darab részvényen 20000 forintot keresünk. A 20000 forintos profit a 400000 forint alapletétre vetítve 5 százalékos hozamot jelent. 20 százalékos változás 100 százalékot jelent a fenti példában tehát, azaz 20 százalékos esés során a teljes alapletétet elveszítjük, míg 20 százalékos emelkedéssel megduplázhatjuk pénzünket. A tőkeáttétel mivel felnagyítja a veszteségeket és a nyereségeket kiemelkedően nagy kockázattal jár.

A brókercégek vagy spread-betting cégek a kockázatok csökkentésére azonban az alapletét elfogyása előtt változó letétet is megkövetelnek az ügyfelektől.

Érdekesség gyanánt említjük meg a Wall Street-i mondást: "Never meet a margin call.", ami arra utal, hogy ha a brókercég további változó letét befizetésére kötelez minket (ezt hívják angolul margin call-nak), ne tegyük, mivel ez azt jelzi, hogy a piac más irányba megy, mint ahogy elképzeltük. További mondások az Érdekes mondásokközött.

Kapcsolódó szócikkek:
Brókercég
Daytrade
Határidős ügylet (Futures, Forward)
Spread betting
Tőkeáttétel (Leverage)
Változó letét (Variation margin)

Vissza a lexikonhoz