Alapkezelési díj (Management Fee)

Röviden

A befektetési alapkezelő által felszámított vagyonkezelési díj.

Bővebben

Egy befektetési alap esetében az alapkezelő által felszámított díj, mely az alapkezelő szakértelmét és munkáját ellentételezi, ugyanakkor értelemszerűen az alap hozamát csökkenti.

Például egy befektetési alap alapkezelési díja lehet évi 1,20%, aminek az egy napra eső részét (1,20% / 365) minden nap az alap vagyonával arányosan elhatárolják, ezzel csökkentik az alap bruttó eszközértékét.

Az alapkezelési díjon túlmenően a letétkezelőnek fizetendő letétkezelési díj, a PSZÁF-nak fizetendő díj és a könyvvizsgálói díj mind csökkenti az alap eszközértékét, a bruttó eszközértékből levonva ezeket a díjakat kapjuk meg a nettó eszközértéket.

Az alapkezelési díj eszközosztályonként változik, és a potenciális hozammal áll rendszerint összefüggésben, így a részvény- vagy nyersanyagpiacokon befektető alapok számolják fel a legmagasabb díjat, és a pénzpiaci alapok a legalacsonyabbat. Továbbá fontos azt is megjegyezni, hogy az aktív stratégiát alkalmazó alapok magasabb vagyonkezelési díjat számolnak fel a passzív stratégiát folytató alapokhoz képest.

Az alapkezelési díj legtöbbször a bruttó eszközérték egy bizonyos százaléka, azonban ehelyett vagy emelett az alapkezelő sikerdíjra is lehet jogosult, ha azt az alap Tájékoztatója megengedi. Rendszerint az abszolút hozamú stratégiát folytató alapok számolnak fel sikerdíjat; ha az alap hozama elér egy előre meghatározott szintet, a többlethozam egy részét az alapkezelő sikerdíjként felszámolja.

Kapcsolódó szócikkek:
Abszolút hozam
Alapkezelő
Befektetési alap
Eszközérték
Letétkezelési díj

Vissza a lexikonhoz