Akvizíció (Aquisition)

Röviden

Egy másik vállalatban többségi tulajdon-szerzés, köznyelvben felvásárlás.

Bővebben

Egy vállalat többségi részesedésének a megszerzését jelenti, vagyis a részvénytársaság részvényeinek akkora hányadának felvásárlását, ami elegendő ahhoz, hogy a társaság felett a felvásárló átvegye az iránytást (magyarul többséget szerezhet az igazgatótanácsban azáltal, hogy a közgyűlésen többségbe kerül). Ennek oka általában az, hogy a felvásárolandó vállalat valami olyannal rendekezik, ami a felvásárló számára értékes lehet, pl. piac, ásványkincsek, gyártási kapacitás, tudásbázis, stb.

Az akvizíció párja az összeolvadás (angolul merger), amikor a két cég egyenrangú partner marad az egyesülés után. Az akvizíció az egyik fél erősebb mivoltát jelzi. A két eljárást együttesen M&A (Mergers and Aquisitions) néven említik, mivel a végső cél mindkét esetben az, hogy két cégből egy legyen. Az M&A terület specialistái a befektetési bankárok, akik a cégeknek tanácsot adnak a folyamat lebonyolítása során.

Az M&A legérdekesebb vetülete a tőzsdéző számára, hogy az ajánlatot tevő cég általában az aktuális árfolyamnál magasabb áron tesz ajánlatot (ezt hívjuk prémiumnak), vagyis egy felvásárlási ajánlat hirtelen, nagy mértékű árfolyam-emelkedést idéz elő a felvásárolandó cég részvényeinek árfolyamában. A felvásárló árfolyama sokszor kismértékű eséssel reagál a felvásárlás hírére, de ha a piac pozitívan fogadja a felvásárlást a felvásárló cég számára is, az ő árfolyama is emelkedhet. A célpont (target) árfolyama és a felvásárlási ár között az ajánlat után is lehet némi különbség, ami arbitrázsra nyújt lehetőséget (ezt nevezzük M&A arbitrázsnak, bővebben az arbitrázs leírása alatt).

Kapcsolódó szócikkek:
Arbitrázs
Összeolvadás
Részvény

Vissza a lexikonhoz