Aktív vagyonkezelés

Röviden

Az aktív vagyonkezelés célja hozzáadott érték, vagyis extra hozam előteremtése aktív kockázatvállalással. Ezzel szemben a passzí vagyonkezelés nem vállal fel kockázatot, és nem akar extra hozamot termelni, egyedüli célja valaminek a másolása/tükrözése/követése.

Bővebben

Aktív stratégiának nevezzük azt, amikor a vagyonkezelő célja a benchmark hozam vagy valamilyen abszolút hozamcél felülteljesítése, és ennek elérése érdekében a benchmarktól aktívan, akár jelentős mértékben is eltér a vagyonkezelő (pl. bizonyos benchmarkban szereplő részvényekből kevesebbet vagy többet, vagy akár semennyit sem tart, stb), illetve aktívan kockázatot vállal fel. A legtöbb befektetési alap a világon aktív stratégiát folytat, mert abban hisznek, hogy szakértelmükkel a benchmarknál jobb hozamot tudnak elérni.

Az aktív vagyonkezelés ellentéte a passzív stratégia, mely a benchmark szigorú lekövetését jelenti. Sok professzionális befektető alkalmaz egyszerre passzív és aktív stratégiát a kezelendő vagyon különböző részeinek kezelésére.

A tapasztalat szerint csupán kevés vagyonkezelőnek sikerül az aktív stratégiával többlethozamot elérnie, de mindig akadnak kivételes szereplők, akik időről időre, akár több éven keresztül is sikeresek maradnak. Az aktív stratégia nagyobb felelősséget és kockázatvállalást jelent, valamint gyakoribb üzletkötést is megkövetel. A gyakoribb üzletkötések és a nagyobb hozzáadott érték következtében, az aktív stratégiát folytató alapok/portfoliók magasabb költségekkel bírnak a passzív stratégiát folytató társaikhoz képest.

Kapcsolódó szócikkek:
Abszolút hozam
Benchmark
Befektetési alap

Vissza a lexikonhoz