Amerikai / Globális letéti jegy - American / Global depositary receipt (ADR / GDR)

Röviden

Külföldi részvények elérésére szolgáló eszközök, melyek részvényként viselkednek (azaz ugyanúgy lehet velük kereskedni, és ugyanazokat a jogokat biztosítják, mint a részvény).

Bővebben

A globális vagy amerikai letéti jegyek (GDR-ok és ADR-ok) olyan részvényeket testesítenek meg, melyeket egy másik országban bocsátottak ki.

ADR-okat és/vagy GDR-okat a részvénykibocsátás során vagy akár attól függetlenül lehet kibocsátani, amikor a vállalat nemzetközi befektetőket szeretne megcélozni. Például, amikor az OTP részvényeket bocsátott ki, nemzetközi befektetők elérése érdekében megállapodott a Bank of New Yorkkal,hogy az segítsen neki az OTP részvények promocionálásában és értékesítésében. A kibocsátás során a Bank of New York jegyzett le OTP részvényeket, majd a Bank of New York bank a részvényekre globális letéti jegyeket (GDR-okat) hozott létre, bocsátott ki, és azokat adta el küföldi (elsősorban londoni) befektetőknek. A külföldi befektetők többsége nem közvetlenül OTP részvényt, hanem OTP GDR-t birtokol.

A GDR-ok és ADR-ok tehát olyanok, mint a részvények, szavazati jogot és osztalékot biztosítanak, azonban a külföldi befektetők számára megkönnyíti a befektetést, mert egy angol/amerikai/stb bejegyzésű értékpapírt könnyebben és egyszerűbben tudnak megvásárolni, mint egy "egzotikus piacon" lévőt. Éppen ezért a nem központi piacokon (központi piacok: amerikai, angol, német, francia, japán, stb.) kibocsátó cégek jellemzően letéti jegyek útján érik el külföldi befektetőiket.

Az ADR-okat jellemzően a new york-i tőzsdére vezetik be, és elsősorban az amerikai befektetők megcélzása a cél, míg a GDR-okat valamely más központi tőzsdére (London, Párizs, Fankfurt, de lehet New York is) vezetik be, és szélesebbkörű, nemezetközi befektetők elérése a cél. A latin-amerikai cégek szinte kizárólag ADR-okat bocsátanak ki New Yorkban (amit persze európai befektetők is megvásárolhatnak ott), az afrikai (elsősorban egyiptomi és dél-afrikai), kelet-európai (főleg orosz) és közép-ázsiai részvénytársaságok pedig inkább Londonban hajtanak végre GDR kibocsátásokat, de léteznek európai (akár nyugat-európai) ADR-ok is New Yorkban. Az ázsiai cégek letéti jegyei pedig inkább New Yorkban aktívak, de találkozhatunk velük európai tőzsdéken is.

Kapcsolódó szócikkek:
Részvény

Vissza a lexikonhoz