HITELKÁRTYÁK

Általános Hitelkártya Tanácsok

  • A Hitelkártya arra való, hogy a bank pénzét KAMATMENTESEN használjuk.
  • SOHA ne vegyünk fel készpénzt hitelkártyáról!
  • MINDIG fizessük vissza a TELJES felhasznált összeget a visszafizetési határidőig!
  • Ha felhalmozott hitelkártya tartozásunk van, fizessük vissza más olcsóbb hitelből. Erről bővebben a Hitelek menüpont alatt.
  • Promócióban igényeljünk hitelkártyát, és legalább az első éves kártyadíjat spóroljuk meg!
  • Csak olyan Hitelkártyát igényeljük, amelyhez kedvezmények vagy más extra szolgáltatások kapcsolódnak.

Hitelkártyák működése:

Hogyan kereshetünk pénzt egy HITELKÁRTYÁVAL?

1. Kamatmentesen használjuk a bank pénzét

Hitelkártyákkal lehetőségünk van több mint egy hónapon keresztül ingyen használni a bank pénzét. Míg a hitelkártyával a bank pénzét költjük vásárlásainkra (egyes esetekben közüzemi számlák is fizethetők a hitelkártya-számláról), addig saját pénzünket a bankban rövid lejáratú, kockázatmentes eszközökben (pl. betét, betészámla, likviditási alap) tartjuk. Fontos, hogy sose költsünk többet hitelkártyánkkal, mint amit vissza tudunk fizetni teljes egészében a határidő napján. Nyereségünk a megtakarításon elért kamat vagy hozam mínusz a hitelkártya adott időszakra eső költsége, díja (pl. havi számlavezetési díj, éves díj egy hónapra eső összege). A kockázatmentes megtakarítási lehetőségekről bővebben a BANKOLÁS oldalon található információ.

2. Pénz visszatérítést kapunk minden vásárlás után

Ma már rengeteg olyan hitelkártya közül választhatunk, mely valamilyen formában pénzt juttat vissza az ügyfél számára, vagy anyagi javakra váltható pontokat biztosít számára. Hogy hogyan lehetséges ez? A bankok jutalékot kapnak az eladóktól a kártyával történt vásárlások után, és ebből a jutalékból a bankok egy részt visszaadnak a kártyabirtokosoknak.

A különböző programokat három kategóriába sorolhatjuk: pénz visszatérítő, pénzre váltható pontgyűjtő és légitársaságokhoz köthető pontgyűjtő programokra. Az első kategória nagyon egyszerű, vásárlásaink összegének bizonyos hányadát visszaadja a bank. A második kategóriába tartozó hitelkártyákkal történő vásárlások után pontokat kapunk (pl. Tesco ClubCard, SuperShop, CitLife), majd ezeket a pontokat levásárolhatjuk. A harmadik kategóriába tartozó programokból származó előnyöket néha nehéz forintosítani, hiszen a repülőjegyek értéke változó lehet és a pontokkal (mérföldekkel) megvásárolt jegy felhasználhatósága is sokszor korlátozott, továbbá a reptéri illetékeket nem tartalmazzák a bónusz jegyek. Összességében elmondható, hogy leginkább azoknak éri meg mérföldgyűjtő hitelkártyát választani, akik sokat utaznak, és a levegőben is gyűjtenek pontokat.

Az alábbi számoló alkalmazás az első két kategóriába tartozó programok előnyeit iszámszerűsíti:

Hitelkártya-kalkulátor megnyitása

3. Ajándékokat kapunk új hitelkártya igénylése esetén!

Szinte minden új hitelkártya esetén elengedik az első éves kártyadíjat. Ha éppen nem ez a helyzet, rövid időn belül újra lesz ilyen akció egészen biztosan. Sőt, nem csak a kártyadíjat lehet megspórolni, hanem konkrét ajándékokat is lehet kapni! Pl. Tesco utalványokat, pontfeltöltést, tankolási kedvezményt, stb.

FIGYELMEZTETÉS! Az igényléskor kapott ajándék és a 12 hónapon belüli felmondás feltételeit mindig érdemes megnézni. Sok esetben egy éven belüli felmondás esetén büntető jutalékot kell fizetni, hogy önmagában az igényléskor kapott ajándék ne legyen ráfizetés a banknak.