HITELEK

Hitelfelvételi Tanácsok

  • Hitelt alapvetően akkor éri meg felvenni, ha a hitelből vásárolandó "dolog" (áru, eszköz, ingatlan, stb.) MAGASABB megtérülést biztosít, mint a hitel kamata.
  • Kamatmentes hitelt MINDIG ki kell használni!
  • Szinte MINDIG érdemes hitelünket egy alacsonyabb kamatozású hitelre cserélni.
  • MINDIG fizessük pontosan a törlesztő részleteket, mert a jó adós alacsonyabb kamatokat fizet!
  • Kérjünk ingyenes HITELTANÁCSADÁST! A jó hiteltanácsadók mindig ismerik a legjobb konstrukciókat.
  • Ha van nélkülözhető megtakarításunk, valószínűleg érdemes előtörlesztenünk!

Hitelek fajtái

GYORS VÁLASZOK HITELEKKEL KAPCSOLATBAN

Milyen futamidőt válasszunk?

Minél hosszabb a futamidő, annál alacsonyabb a törlesztőrészlet, de annál többet is fizetünk vissza.

Fix vagy változó kamatozású hitel a jobb?

Ha a hitelkamatok emelkedésére számítunk, fixet. Ha a kamatok csökkenésére, változót.

Rövidebb vagy hosszabb kamatperiódust válasszunk?

A szóbanforgó kamatoktól függ, de ha a hitelkamatok emelkedésére számítunk, akkor hosszabbat, ha pedig a kamatok csökkenésére, akkor a rövidebbet.

Érdemes-e az árfolyamrögzítést választani a devizahiteleseknek?

Lehetetlen megmondani, mivel nem ismerjük a jövőbeni forint árfolyamokat. Ezen túlmenően pedig egyéni helyzettől függ. A PSZÁF oldalán kalkulátor és tájékoztató is található.

Érdemes-e előtörleszteni?

Alapesetben igen. Természetesen függ az előtörlesztés díjától is, de hacsak nincs valami óriási befektetési ötletünk, többet spórolunk az előtörlesztéssel, mint ha azt a pénzt a bankban tartanánk. Devizahitelek esetén van azonban egy nagy kérdőjel. Ha úgy gondoljuk, hogy később jelentősen javulni fog az árfolyam, érdemes (különösen a nagy összegű) előtörlesztéseket későbbre halasztani.

Hogyan kereshetünk pénzt HITELEK használatával?

Mivel alapvetően a hitelkamatok magasabbak, mint a betéti kamatok, általában csak magas kockázat felvállalásával illetve alacsony kamatozású hitelek esetén van esélyünk hitellel pénzt keresni. Azonban itt van néhány adódó lehetőség:

Hitelkártyával

Hitelkártyákkal lehetőségünk van több mint egy hónapon keresztül ingyen használni a bank pénzét. Míg a hitelkártyával a bank pénzét költjük vásárlásainkra (egyes esetekben közüzemi számlák is fizethetők a hitelkártya-számláról), addig saját pénzünket a bankban vagy rövid lejáratú, kockázatmentes eszközökben (pl. betét, betészámla, likviditási alap) tartjuk. Fontos, hogy sose költsünk többet hitelkártyánkkal, mint amit vissza tudunk fizetni teljes egészében a határidő napján. Nyereségünk a megtakarításon elért kamat vagy hozam mínusz a hitelkártya adott időszakra eső költsége, díja (pl. havi számlavezetési díj, éves díj egy hónapra eső összege). A kockázatmentes megtakarítási lehetőségekről bővebben a BANKOLÁS oldalon található információ.

0% THM Áruhitellel

Szinte minden nagy áruházban kaphatunk valamit 0%-os THM-mel. Ilyenkor érdemes igénybe venni az áruhitelt, és a pénzünket inkább fialtatni a bankban vagy más befektetési eszközben. Fontos természetesen, hogy az áruhitel törlesztőrészleteit pontosan tudjuk fizetni a törlesztési időszak alatt.

Hitel kiváltással, refinanszírozással

Ezzel a módszerrel nem tudunk pénzt keresni, de spórolni igen! Ha magas kamatozású hitellel rendelkezünk (pl. magas kamatozású áruhitel, hitelkártya-tartozás vagy Providenthez hasonló konstrukció), érdemes egy alacsonyabb kamatozású hitelt (pl. kedvező kamatozású személyi kölcsönt) felvenni, és abból kifizetni a magasabbakat. Természetesen ehhez szükséges, hogy hitelképesek legyünk a bank előtt, vagyis ne legyünk 90 napnál hosszabb törlesztési késedelmünk, és ne rendelkezzünk más nagy összegű törlesztőrészlettel a fizetésünkhöz képest.