BEFEKTETÉSEK ÉS MEGTAKARÍTÁSOK

Általános Befektetési Tanácsok

  • A kockázati szintek egyenes arányban állnak a várható hozammal. Kockázat nélkül nincs extra hozam.
  • Csak a saját kockázatvállalási képességünknek és hajlandóságunknak megfelelő befektetést válasszunk! Mérjük fel, milyen kockázatokra vagyunk képesek vagy hajlandóak elviselni, és azt a szintet SOHA ne lépjük túl!
  • Ne vágjunk bele semmilyen befektetésbe anélkül, hogy ne tájékozódnánk a befektetés kockázatairól, költségeiről és egyéb körülményeiről, mely anyagi vagy jogi szempontból érinthet minket!
  • Mindig nézzünk szét a piacon, sokszor a független tanácsadó sem annyira független!
  • Senki sem ismeri a jövőt, és senki sem adhat csalhatatlan prognózist a befektetések terén.

KÖZKEDVELT BEFEKTETÉSI FORMÁK

1. Befektetési alapok

Lehet sok rosszat mondani a befektetési alapokra, de kétség kívül zseniális találmányok. Olcsón és egyszerűen nyújtanak hozzáférést szinte mindenhez, amibe csak be lehet fektetni a világon. Ráadásul minden kockázati szinten tudnak valamit ajánlani. Mindenképpen érdemes beemelni a befektetési repertoárunkba a legkevésbé kockázatosat közülük, a likviditási alapot, melyről bővebb információ a BANKOLÁS c. fejezetben található.

2. Lakáskassza (Fundamenta, OTP)

Ha valaki közép- vagy hosszú távon, azaz 4-8 éves időtávban havi rendszerességgel félre tud tenni, továbbá ezen az időtávon lakáscélú tervei (vásárlás, felújítás, előtörlesztés) vannak, és nem akar kockáztatni, nem találhat jobb megoldást ennél. Az állami támogatásnak köszönhetően minden kockázatmentes megtakarítási formát kenterbe ver.

3. Tartós Befektetési Számla (TBSZ)

A kamat- és forrásadómentes közép- és hosszútávú megtakarítások, befektetések egyetlen formája. A számlanyitás évét követő első három év után van lehetőség először kifizetésre 10 százalékos adó megfizetése mellett, majd az 5. év után adómentesen vehető fel a teljes, hozammal és kamattal növelt összeg. A számlán bármilyen megtakarítási vagy befektetési eszköz elhelyezhető. Adóoptimalizáció szempontjából érdemes megfontolni.

4. Magyar Állampapírok (MÁK, DKJ)

Ha valaki biztosan tudja, hogy egy fix időre nincs szüksége egy bizonyos összegre, vásárolhat magyar állampapírt, mely a kockázatmentes befektetések terén (a Lakáskasszát leszámítva) a legmagasabb hozamot nyújtja. Az állampapírok csak akkor kockázatmentes eszközök, ha lejáratig megtartjuk őket. Lejárat előtt árfolyamuk a piaci hozammozgásoknak megfelelően változik.

5. Babakötvény

Sokan megfeledkeztek róla, hogy a Magyar Államkincstár 40 000 Ft egyszeri állami támogatást adott a 2006. január 1. után született babák részére, és 42 500 Ft egyszeri állami támogatás a 2007. január 1. után született babák részére, amelyet azóta a "Babakötvény" számlán kezel. Lehetőség van azonban ennek a számlának egy banknál való vezetésére, mivel a banknál vezetett számlákra a továbbiakban be lehet fizetni, amire állami támogatás (évi 10%, maximum 6.000 forint) jár. A bankok ráadásul kiemelt magas kamattal kedveznek a Babakötvényeknek. Az így összegyűlt összeget 18. életévének betöltése után adómentesen veheti fel a kötvénytulajdonos tanulmányi, lakhatási, pályakezdési, gyermekvállalás feltételeinek megteremtéséhez vagy a jogszabályban előírt más célokra.

AMIVEL ÉRDEMES TISZTÁBAN LENNI

1. Betéttel kombinált befektetési/megtakarítási termékek

A bankok népszerű terméke, hogy magas betéti kamatot kínál az ügyfél számára, ha a betételhelyezés mellett más terméket is vásárol: banki kötvényt, befektetési alapot, unit-linked terméket vagy ezek kombinációját. Fontos tudni, hogy a magas betéti kamat csak az első kamatperiódusra vonatkozik, utána a sztenderd kamatozás vonatkozik rá, a másik termék viszont sok esetben nem vagy csak körülményesen, esetleg kedvezőtlen kondíciók mellett válik hozzáférhetővé. Természetesen a legtöbb esetben a kapcsolt termék kondíciói úgy kerülnek meghatározásra, hogy a bank visszakapja a magas betéti kamaton elszenvedett veszteségét.

2. Befektetéshez kötött életbizosítás (Unit-linked)

A biztosítók népszerű terméke, mely egy életbiztosítást és egy befektetési lehetőséget kombinál egy termékben. Létezik egyszeri díjas és rendszeres (pl. havi) befizetést igénylő változata is. A befizetett összeg(ek) egy eszközalapba (ezek olyanok, mint a befektetési alapok, csak a biztosítóknál eszközalapoknak hívják őket) kerül(nek), majd a futamidő végén az elért hozammal együtt (a költségek levonása után) felvehetővé válik. A futamidő alatt pedig életbiztosítással is rendelkezik a befizető. Számos előnye (pl. rendszeres megtakarításra ösztönöz, adókedvezmény) mellett érdemes tudni, hogy lényegesen magasabb költségekkel jár ez a befektetési forma, mint ha ugyanabba egy befektetési alapon keresztül fektetnénk be, továbbá a kiszállási költségek sem kedvezőek az ügyfél számára. Csak hogy képbe kerüljünk a termék költségeit illetően, az ügynök jutaléka megegyezik vagy meghaladja egy teljes éves befizetés összegét.