BANKOLÁS

Általános Bankolási Tanácsok

  • INGYENES vagy nagyon olcsó számlavezetés mindenki számára elérhető, ha két közüzemi csoportos beszedési megbízást ad számlavezetőjének vagy 26 év alatti.
  • Ne hagyjunk alacsony kamat mellett pénzt a számlán! LEKÖTÉS NÉLKÜL is lehet MAGAS kamatot/hozamot elérni!
  • ELEKTRONIKUS (online) úton bankolni MINDIG olcsóbb, mint személyesen!
  • Mindig nézzünk szét a piacon, ha betétet akarunk lekötni!
  • Ha sokat utazunk külföldre, igényeljünk bankkártyához tartozó UTASBIZTOSÍTÁS, mert sokkal olcsóbb, mint külön minden útra kötni!

Számlavezetési díj és tranzakciós díjak

A díjak lefaragásának első lépése, hogy áttérünk elektronikus bankolásra. Minden bank ebbe az irányba halad, hiszen egy átutaláshoz, átvezetéshez aligha van szükség a fiókban dolgozó tanácsadó szakértelmére. Rengeteg mindent megcsinálhatunk otthonról, egyszerűen az interneten keresztül, és ezáltal a fiókokban dolgozóknak is több idő jut a nagyobb hozzáértést igénylő feladatokra. Nem csoda, hogy minden bank jutalmazza, ha valaki interneten keresztül intézi az egyszerűbb ügyeket.

A második lépés, hogy megnézzük milyen feltételek mellett lehet még tovább csökkenteni a díjakon. Ezek a feltételek általában fizetés odautaltatása, minimum havi jóváírás, csoportos beszedési megbízások megadása, esetleg a bankcsoporthoz tartozó egészségpénztári vagy önkéntes nyugdíjpénztári tagság.

Szabaduljunk meg a felesleges kiadásoktól! Gondoljuk végig hány és milyen fajta bankkártyára van szükségünk. Használjuk-e őket külföldön, szükségünk van-e dombornyomott bankkártyára, és ha elég egy olcsóbb bankkártya, váltsunk arra.

Ne hagyjuk parlagon heverni pénzünket!

A legtöbb számlatulajdonos kisebb-nagyobb összeget hagy folyószámláján rettentően alacsony kamatozás mellett. Legtöbbször azért teszik, mert nem akarják lekötni pénzüket, és nem ismerik a lekötés nélküli magas kamatok/hozamok lehetőségét.

Nézzük végig, milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre, hogy ne nevetségesen alacsony kamatot kapjunk átmenetileg felhasználatlan pénzünkre!

A. Magas kamatozású betétszámlák

A betétszámlák olyan látra szóló, azaz lekötés nélküli betétek, melyek számlaszerűen működnek, azaz bármikor be lehet fizetni, és bármikor fel lehet venni róluk pénzt. Hátrányuk azonban, hogy jellemzően akkor fizetnek csak magas kamatot, ha nem csökkentjük az egyenleget, azaz nem veszünk fel róla pénzt.

B. Magas kamatozású folyószámlák/bankszámlák

Ahogy a nevük is mondja, ezek olyan számlák, melyek magas kamatot fizetnek. Általában azonban csak egy bizonyos összeghatár felett vagy sok más egyéb feltétel esetén válunk jogosulttá a magas kamatra. Egyet azonban mindenképpen érdemes kiemelni ebből a kategóriából: az AXA KamatHozó számla 500.000 Ft feletti egyenleg esetén a jegybanki alapkamat - 0,75%-ot fizet, ami kiugróan magas látra szóló kamatot jelent. Az 500.000 forintnál kisebb összegekre is magas, jegybanki alapkamat - 3%-ot fizet.

C. Likviditási befektetési alapok

A likviditási alapok a legbiztonságosabb befektetési alapok. Nagyon rövidlejáratú állampapírokat vagy más nagyon biztonságos, ún. pénzpiaci befektetéseket tartalmaznak. Ezek az alapok tökéletesek a nagyon rövid távú, biztonságos megtakarítások elhelyezésére. A befektetési alapok nagy előnye, hogy bármilyen összeggel be lehet szállni, és a likviditási alapok esetében jellemzően nincs semmilyen tranzakciós díj, mely a vételhez vagy eladáshoz kötődne. Ez a kategória a látra szóló betétek legnagyobb kihívása, hiszen rugalmasságában verhetetlen. Egyetlen hátránya az, hogy nem ismert előre a hozam mértéke, csupán azt lehet tudni, hogy a betéti kamatok környékén fog hozni, hiszen ugyanabba a piaci szegmensbe fektetnek be. A likviditási alapok továbbfejlesztett változata, vagyis zseniális kombinációja egy bankkártyával, többek között az úttörő Budapest Befektetési Kártya. Ez egy olyan kártya, mely mögött egy likviditási alap áll, így a folyószámla-kamatoknál jóval magasabb hozamot nyújt, ugyanakkor egy bankszámla minden előnyét kínálja. Azóta más bankok is rendelkeznek már ezzel a termékkel.

GYORS VÁLASZOK BANKI BETÉTEKKEL KAPCSOLATBAN

Milyen futamidőt válasszunk?

Az általános szabály, hogy a kamatok várható emelkedése esetén rövidebbet, csökkenésük esetén pedig minél hosszabbat. Azonban a bankok általában kiválasztanak egy futamidőt, amire akciós kamatot adnak, így az általában vonzóbb.

Fix vagy változó kamatozású betét a jobb?

Ha a kamatok emelkedésére számítunk, változót, ha a kamatok csökkenésére, fixet.

Deviza vagy forint betét a jobb?

A forint kamatok magasabbak az itthon is elérhető, fejlett országok devizáiban denominált bankbetétek kamatainál, azonban a forint gyengülése sokat tud változtatni a képen. Ha a forint erőteljes gyengülésére számítunk, érdemes elgondolkodni a devizabetéteken.

Van-e garancia a betétekre?

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nyújt garanciát a betétek tőkéjére és kamatára ügyfelenként 100.000 euró összeghatárig.