ADÓZÁS

Ez az oldal nem kíván adózással kapcsolatos tanácsadást nyújtani. Adózási kérdésekben forduljon szaktanácsadóhoz és/vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Íme 4 lehetőség a hozam növelésére adó-megtakarítás és/vagy -jóváírás révén, melyet a jogszabályok lehetővé tesznek.

1. Tartós Befektetési Számla (TBSZ)

A kamat- és forrásadómentes közép- és hosszútávú megtakarítások, befektetések egyetlen formája. TBSZ számlát befektetési szolgáltatóknál (brókercégek) és hitelintézeteknél (bankok) lehet nyitni. A számlanyitás évét követő első három naptári év után van lehetőség először kifizetésre 10 százalékos adó (16 százalék helyett) megfizetése mellett, majd az 5. év után adómentesen vehető fel a teljes, hozammal és kamattal növelt összeg. Értelemszerűen az év vége felé jobban megéri TBSZ számlát nyitni. A számlán bármilyen megtakarítási vagy befektetési eszköz elhelyezhető.

2. Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ)

A nyugdíjcélú megtakarítások legkötetlenebb formája. Elsősorban azoknak ajánlható, akik közel vannak az öregségi nyugdíjkorhatárhoz. A NYESZ egy olyan értékpapírszámla, amin értékpapírokat (pl. befektetési jegyeket, állampapírokat, részvényeket) tarthatunk, azokat bármikor eladhatjuk adó- és illetékmentesen, arra bármikor befizethetünk, azonban pénzt adómentesen csak akkor vehetünk fel, ha már nyugdíjra jogosultak vagyunk, azelőtt meg kell fizetnünk az addig be nem fizetett adót. Sőt, nem csak adómentesen fektethetünk be, hanem a befizetések után 20%-os adójóváírás jár a személyi jövedelemadóból (maximum évi 100.000 forintos mértékben jövedelemtől függetlenül, akik pedig 2020. január 1. előtt elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt 130.000 forintos mértékben).

3. Önkéntes Nyugdíjpénztárak (ÖNYP)

Az önkéntes nyugdíjpénztárak szerepe kiemelt fontosságúvá vált a nyugdíjpénztári rendszer átalakítása után az egyének nyugdíjcélú megtakarításaiban. Hasonlóan működnek a befektetési alapokhoz, a legfontosabb különbség, hogy csak hosszútávon válik hozzáférhetővé a befizetett összeg. A havi rendszerességgel befizetett összegek egy általunk meghatározott kockázati szintű portfolióba kerülnek, amit a hozammal együtt a tagság megkezdése után legalább 10 évvel vehetünk fel. A 11. évben a felhalmozott összeg felvehetővé válik oly módon, hogy a hozam adómentesen, a befizetett tőke pedig adófizetési kötelezettség mellett vehető ki. Ezt követően minden évben 10 százalékkal csökken az adóköteles tőke összege (12. évben a tőke 90 százaléka után, a 13. évben a tőke 80 százaléka után, stb. kell adót fizetni), így 20 év után a 21. évben már nem terheli semmilyen adókötelezettség a tőkét sem. A NYESZ-hez hasonlóan itt is személyi jövedelemadó jóváírás jár az egyéni befizetésekre (20%, maximum évi 100.000 forint, akik pedig 2020. január 1. előtt elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt 130.000 forint). Minél közelebb járunk a 21. évhez, annál inkább megéri befizetni, hiszen annál hamarabb válik hozzáférhetővé a teljes összeg adómentesen az adójóváírással együtt.

4. Egészségpénztárak (EP)

A nyugdíjpénztárakhoz hasonlóan az egészségpénztárakba történő egyéni befizetésekre is személyi jövedelemadó jóváírás jár: az éves egyéni befizetések 20%-a, de maximum évi 100.000 forint, akik pedig 2020. január 1. előtt elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt 130.000 forintot kaphatnak vissza. Ráadásul az adójóváírás összege már a befizetés évét követő évben elkölthetővé válik az egészségpénztár szabályainak megfelelően. Vagyis egy év végi befizetés bő fél év alatt 20%-os hozamot hoz (költségeket nem számítva), igaz limitált mértékben és limitált felhasználhatósággal.