Ki mit csinál a befektetési területen?

A befektetési területen számtalan ember végez számtalanféle munkát. Itt összeszedtük a legfontosabb munkaköröket.

A befektetési területet alapvetően két részre oszthatjuk: az ügyfél, aki a pénz befektetéséről dönt (angolul buy-side), illetve a szolgáltatói oldal, aki segít a döntés végrehajtásában, alapvetően a brókercég (sell-side). Természetesen léteznek független cégek is, és további cégek miriádja szolgálja ki a fő szereplőket.

Tehát az ügyfél oldalon az a személy, aki dönt a vagyon befektetéséről, a vagyonkezelő, vagy ismertebb nevén a portfolió menedzser (esetleg ha nem rendelkezik saját portfolióval gyakoribb a vagyonkezelő elnevezés). Ő az, aki eldönti, hogy valami bekerüljön vagy kikerüljön egy portfolióba/portfolióból, és felel annak következményeiért. A portfolió lehet egy befektetési alap, egy biztosítói eszközalap, egy nyugdíjpénztár, egy alapítvány, egy tehetős magánszemély vagyona stb. Portfolió menedzsereket tehát alapvetően befektetési alapkezelők alkalmaznak, de előfordulhat más helyen is. A portfolió menedzserek vezetőjét befektetési igazgatónak (Chief Investment Officer) hívják.

Ha nem más vagyonát fekteti be az ügyfél, hanem a sajátját (pl. egy brókercég saját befektetéseiről van szó, azaz nem az ügyfél nevében jár el), akkor a vagyonkezelő személyt saját számlás kereskedőnek (proprietary trader, röviden prop trader) nevezik. A bank saját befektetéseit kezelő osztály a Treasury, az ott dolgozó személy pedig a Teasurer, de a bank saját pénzének kezelésén kívül sok esetben a bank ügyfelei számára is nyújtanak szolgáltatásokat.

A vagyonkezelő munkáját, döntéshozatalát segíthetik az elemzők, ha ilyeneket alkalmaz a cég. A vagyonkezelő cégnél dolgozó elemzőt buy-side elemzőnek hívják, aki a saját cége számára (azaz nem ügyfeleknek) készít különféle elemzéseket különféle befektetési lehetőségekről. Az elemző lehet fundamentális, technikai vagy kvantitatív.

Nagyobb cégeknél a portfolió menedzser nem maga adja ki a brókercégnek, vagy hajtja végre a megbízást, hanem azt a trader végzi el, aki elhelyezi a megbízást, azt nyomon követi, értékeli és adminisztrálja.

A vagyonkezelés folyamatát más személyek is segítik illetve ellenőrzik egy vagyonkezelő cégen belül. A compiance officer a törvényekkel, szabályzatokkal és szerződésekkel való megfelelést ellenőrzi, és szükség esetén figyelmeztet, riportál, beavatkozik a befektetési folyamatba. A kockázatkezelő a portfoliók kockázati szintjét monitorozza, kimutatásokat készít, és figyelmeztet illetve beavatkozik a befektetési folyamatba. A teljesítménymérés nagyszámú és komplex portfoliók esetén külön munkaerőt igényel, az ő feladata a portfoliók teljesítményének mérése, monitorozása és prezentálása belső és külső célokra egyaránt hatékony és törvényes formában.

Miután egy befektetési döntés megszületik, megfelel minden kockázati és szabályozási követelménynek, és a portfolió menedzser vagy a trader kiadja a megbízást a brókercégnek, vagy valami más módon végrehajtásra kerül, számos adminisztrációs munka keletkezik, amit a back-office végez el. Egy-egy üzlet (vétel vagy eladás) elszámolását a back-office munkatársai végzik, akik indítják/fogadják az utalásokat és értékpapír-transzfereket, kommunikálnak a brókercéggel, a letétkezlővel és más partnerekkel annak érdekében, hogy az üzlet végrehajtódjon, és a pénz vagy értékpapír a helyére kerüljön. Továbbá a back-office az, aki minden nap beértékeli az egyes portfoliók értékét, ez az eszközérték-számítás. Nagy portfoliók esetében, illetve ha a törvény úgy írja elő, szükség van egy letétkezelőre is, aki a portfolióelemeket nyilvántartja, kezeli. A letétkezelők jellemzően valamilyen bankok. Ezen a területen is számos értékpapírpiaccal kapcsolatos állás található, elsősorban a back-office területen.

A vagyonkezelő cég azonban csak akkor működik, ha van mit kezelnie értelemszerűen, vagyis ügyfeleket kell hoznia. A befektetési alapokat alapvetően bankfiókokban értékesítik a banki tanácsadók, azonban szükség van valakire a befektetési alapkezelő részéről is az eladás támogatásában. Ez a terület az értékesítés, angolul sales, a terület vezetője pedig az értékesítési vezető. Az ő feladatuk az értékesítők és az alapkezelő közötti kommunikáció, marketingkampányok szervezése, oktatások és előadások tartása, stb. Minden erejükkel az értékesítés növelésén kell dolgozniuk. Más, intézményi ügyfeleket az intézményi értékesítés területe akvirál, ami az ügyfelekkel való szoros együttműködést igényel.

Az értékesítés területéhez kapcsolódik a termékfejlesztés, vagyis az ügyfelek igényeinek megfelelő termékek kitalálása, kialakítása, létrehozása.

A szolgáltatói oldalon (sell-side) nagyjából minden fenti szereplőnek van megfelelője. A vagyonkezelővel vagy a traderrel ezen az oldalon a bróker (üzletkötő) beszél, aki itthon egyben sales és trader funkciókat is betölt. Külföldön és egyes helyeken itthon a sales beszél az ügyféllel, és a trader hatja végre a megbízást. A sales feladata az üzletszerzés, vagyis hogy megbízásokat hozzon a brókercégnek, míg a traderé a precíz és jó végrehajtás. A fenti leírás az intézményi ügyfélkörrel rendelkező üzletkötőről szólt. Természetesen a brókerek többsége magánszemélyekkel foglalkozik, akik sokszor több jutalékot termelnek a brókercég számára, mint az intézmények.

Prop tradert brókercég is alkalmazhat, aki nem beszél sem ügyféllel, sem traderrel, hiszen maga egy személyben mindkettő.

A sell-side alkalmazza a legtöbb elemzőt, akik a buy-side elemzőivel ellentétben nem saját maguknak, hanem az ügyfeleknek készítenek elemzéseket, azokat prezentálják saját belső sales csapatuk valamint ügyfeleik számára. Az elemző lehet fundamentális, technikai vagy kvantitatív.

A befektetési szolgáltató cégek ugyanúgy rendelkeznek compliance officer-rel, kockázatkezeléssel, back office-szal és termékfejlesztéssel, mint a buy-side.

A szolgáltató oldalhoz kapcsolódik a befektetési bankári tevékenység is, ami inkább a vállalati pénzügyekhez kapcsolódik, de közel áll a befektetési területhez. A befektetési bankár cégek számára ad tanácsot bizonyos ügyekben, illetve segít azt lebonyolítani. Elsősorban ilyen a tőkebevonás (kötvénykibocsátás, részvénykibocsátás, private equity befektetés) és a felvásárlás (vagy éppen üzletág leválasztáss), ami valamilyen tőkepiaci műveletet foglal magában.

A befektetési terület keretintézményeit adó szervezetek, így a tőzsde és az elszámolóház is számos álláslehetőséget teremt a szektorban, elsősorban a technikai megvalósítás és a termékfejlesztés területén.

Azonban befektetési szakemberek illetve befektetéshez is értő szakemberek dolgoznak sok kapcsolódó területen is. Az adatszolgáltató cégeknek (pl. Bloomberg, Thomson-Reuters) a befektetők igényeit kell ismerni és kiszolgálni, ezért itt a befektetésben jártas termékfejlesztőkre és értékesítőkre van szükség. Ugyanez vonatkozik az index- és más kapcsolt tevekénység-szolgáltatókra (pl. Standard&Poors, MSCI Barra). A független elemzőcégek, és azok speciális alfaja, a hitelminősítők (Moody’s, Fitch, S&P) értelemszerűen magasan kvalifikált elemzőket alkalmaznak.

S végül ne feledkezzünk meg a kibocsátó (kötvény- vagy részvénykibocsátásra gondoljunk) cégekről, ahol a befektetőkkel való kapcsolattartás (Investor Relations) a feladat, vagyis létfontosságú a befektetők pontos és szakszerű tájékoztatása, a velük való kommunikáció.

Természetesen mint mindenütt, a befektetési terület szinte minden szereplőjénél szükség van a jogi, számviteli, IT és adminisztrációs tevékenységek ellátására.

Vissza a cikkekhez