Tőkevédett/garantált alap

A befektetési alapok olyan fajtája, mely a futamidő végén a befizetett tőke visszafizetését biztosítja, továbbá valamilyen jellemzően kockázatos befektetés (részvények, nyersanyagpiacok) hozamából is részesedést kínál. A garantált alap mögött bankgarancia áll, de mivel ez igen költséges, nem jellemző. A tőkevédett alapok tőkevédelmét a befektetési politika biztosítja, vagyis úgy kezelik az alapot, hogy a futamidő végén a tőke 100%-a biztosan elérhető legyen.

Tőkevédett alapok célja

Betéti kamatoknál magasabb hozam elérése, az eredeti tőke feltétlen megtartása mellett.

Tőkevédett alapok kockázata

Alacsony kockázatú befektetés.
A tőkén felüli hozam megszerzése egyáltalán nem biztosított, de a befizetett tőkét mindenképpen visszakapja a befektető.
A befektetési szolgáltató nem-teljesítése és felszámolása esetén a Befektető-védelmi Alap 20.000 euró összeghatárig kártalanítja az ügyfeleket oly módon, hogy az egymillió forint összeghatárig száz százalék, az afeletti részre pedig az egymillió forint felett rész kilencven százalékára jogosult a károsult.

Tőkevédett alapok előnyei

Kockázatos piacokhoz való hozzáférés a tőke veszélybe kerülése nélkül
Átlátható struktúra, naponta publikált árfolyamadatok
Akár nagyon kis összeg befektethető

Tőkevédett alapok hátrányai

Hagyományos alapokhoz képest valamivel magasabb költségek
Nem, nehezen vagy viszonylag magas költségek mellett váltható vissza

Hol lehet tőkevédett alapokat vásárolni

A befektetési alap forgalmazó helyein: jellemzően bankok, takarékszövetkezetek, befektetési szolgáltatók (pl. brókercégek), ügynökök

Vissza az áttekintőhöz