Likviditási alap

A befektetési alapok legbiztonságosabb fajtája, mely kizárólag nagyon rövid lejáratú állampapírokba vagy más fix kamatozású eszközökbe fektet. Az alapból befektetési jegyeken keresztül részesülhetünk, amiket bármikor megvásárolhatunk és eladhatunk. Az akciós betétek kamatánál feltehetőleg alacsonyabb hozamot hoz, azonban bármikor hozzáférhető.

Likviditási alap célja

Tőkenövekmény bármikor hozzáférhető formában
Devizában denominált likviditási alap esetén forint gyengülése elleni védelem

Likviditási alap kockázata

Nagyon alacsony kockázatú befektetés.
Az alapban lévő eszközök árfolyamkockázata rendkívül alacsony, de magasabb a bankbetétnél, ugyanis nem ismert előre a tervezett befektetési időtáv alatt elérendő hozam.
Ha deviza likviditási alappal rendelkezünk, és az alapban elhelyezett összeg később forintban kerül elköltésre, akkor a devizaárfolyam kockázatát is futjuk, vagyis ha a forint időközben felértékelődik, akkor kevesebb forintot kapunk kézhez, mint az eredeti érték.
A befektetési szolgáltató nem-teljesítése és felszámolása esetén a Befektető-védelmi Alap 20.000 euró összeghatárig kártalanítja az ügyfeleket oly módon, hogy az egymillió forint összeghatárig száz százalék, az afeletti részre pedig az egymillió forint felett rész kilencven százalékára jogosult a károsult.

Likviditási alap előnyei

Bármikor hozzáférhetünk
Bankbetétekhez mérten is magas hozamot biztosít

Likviditási alap hátrányai

Nem ismert előre a hozam mértéke

Hol lehet likviditási alapot vásárolni

A befektetési alap forgalmazó helyein: jellemzően bankok, takarékszövetkezetek, befektetési szolgáltatók (pl. brókercégek), ügynökök, Magyar Posta

Vissza az áttekintőhöz