Deviza bankbetét

Magyarországon a nem forintban elhelyezett bankbetéteket hívjuk devizabetéteknek. A banknál elhelyezett betétünkre a bank kamatot fizet. A betét lehet látra szóló, amihez bármikor hozzáférhetünk, és a bank napi kamatot fizet, vagy lehet fix futamidejű, amihez csak a futamidő lejárta után férhetünk hozzá. Ha a betétben elhelyezett pénzünkre mégis hamarabb van szükség, a betétet fel kell törnünk, ami a kamat (vagy annak nagy részének) elvesztését jelenti.

Deviza bankbetét célja

Előre kalkulálható tőkenövekmény
Forint gyengülése elleni védelem

Deviza bankbetét kockázata

Ha a betétben elhelyezett összeg később forintban kerül elköltésre, akkor a devizaárfolyam kockázatát futjuk, vagyis ha a forint időközben felértékelődik, akkor kevesebb forintot kapunk kézhez, mint az eredeti érték.
Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garanciát vállal a betétek tőkéjének és kamatának visszafizetésére összesen 100.000 euró mértékig banki ügyfelenként.
Egyedül háborúk, katonai puccsok vagy más politikai természetű kockázatokkal kell számolni, ami a bankbetétek befagyasztásához vagy elkobzásához vezethet.

Deviza bankbetét előnyei

Előre ismert a kamat mértéke
Biztonságos
Látra szóló betét esetén bármikor hozzáférhetünk

Deviza bankbetét hátrányai

Lejáratig nem férünk hozzá a fix futamidejű bankbetétekhez (vagy ha mégis feltörjük a betétet, nem kapunk semmilyen kamatot)
Látra szóló kamatok általában alacsonyak

Hol érhető el deviza bankbetét

Kizárólag bankok és takarékszövetkezetek gyűjthetnek betétet

Vissza az áttekintőhöz